Szombaton kezdődik a népszámlálás

2022. szeptember 30. (péntek)
KesztHelyi identitás

Szombaton kezdődik a népszámlálás. Az ezekkel kapcsolatos tudnivalókról a héten már érkeznek a levelek minden ingatlanhoz. Hazánk legnagyobb statisztikai adatgyűjtéséhez a népszámlálási törvény értelmében az adatszolgáltatás mindenkinek kötelező.

Október 1-jén kezdődik a népszámlálás. Idén először online is ki lehet majd tölteni a kérdőíveket. Minden háztartásban egy lakás- és annyi személyi kérdőívet kell beküldeni, ahányan az ingatlanban élnek. Fontos, hogy az üresen álló ingatlanokról is számot kell adni. Az elektronikus beküldéshez már többen kézhez kapták a belépési kódot tartalmazó levelet. Minden ingatlannak egyedi azonosítója van.

„Hogyha valakinek több ingatlana van, akár a lakott, meg a nem lakott, ott külön kódokkal kell ezeket az online felületen kitölteni. Most ugye október 1. és 16. között lehet online kitölteni ezeket a kérdőíveket. Ez nem kötelező természetesen. Mindenki eldönti saját maga, hogy most online szeretné ezeket kitölteni, vagy megvárja esetleg a számlálóbiztosokat. A számlálóbiztosok fognak érkezni október 17. és november 20-a között azokra a címekre, ahol nem töltötték ki online.” – mondta el Dr. Gábor Hajnalka jegyző.

A számlálóbiztosok tablettel érkeznek majd az ingatlanokhoz. A személyekre vonatkozó kérdéseknél szerepel többek között a nyelvtudás, a vallás, a családi állapot, az iskolai végzettség, a digitális jártasság vagy a munkavégzéssel kapcsolatos napi közlekedésre vonatkozó tárgykör is. Számlálóbiztosnak a héten még lehet jelentkezni.

A népszámlálás tehát november 20-ig tart. Ha valaki mégsem tudná addig az adatokat beküldeni, akkor november 28-ig még a település jegyzőjénél leadhatja ezeket. Az adatszolgáltatás a népszámlálási törvény értelmében mindenkinek kötelező, aki Magyarországon él állampolgárságtól és életkortól függetlenül.

A Központi Statisztikai Hivatal arról adott tájékoztatást, hogy a népszámlálás során gyűjtött adatok alapvetően határozzák meg a jövőt. Megbízható alapot nyújtanak az országnak a közvetlen lakókörnyezetünket érintő legfontosabb döntések előkészítésében.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9622-szombaton-kezdodik-a-nepszamlalas