Szombattól jelentős változások lesznek a hulladékgazdálkodásban

2023. június 28. (szerda)

Szombattól jelentős változások lesznek a hulladékgazdálkodásban. Új koncessziós rendszer indul. A begyűjtést és kezelést a Mol végzi. A lakossági szállításban nem várható változás, a KETÉH Kft. július 1-től viszont nem jogosult hulladékudvar működtetésére. A terület nem lakossági, hanem az ipari igényeget szolgálja ki.

Július elsejétől országszerte a MOL leányvállalata, a Mohu Zrt. veszi át a hulladékgazdálkodási feladatokat. Ez több változást jelent. Keszthelyen megszűnik a lakossági hulladékudvar-szolgáltatás. Emiatt már június eleje óta nem veszik át a gumiabroncsot és elektronikai hulladékot, július 1-től pedig nem lehet a lomot, papírt és csomagolási üveget leadni. Zöld hulladékot kizárólag térítés ellenében, 20Ft/kg+Áfa áron fogadnak. Az építési-bontási hulladékok átvétele nem változik.

„A régiónak a kommunálishulladékát fogjuk előkezelni. Ez körülbelül háromszor akkora mennyiség lesz, mint az eddigi. Ez nagyfokú munkát fog igényelni. 8-tól 12-ig leszünk ezért nyitva a vállalkozók és a lakosság részére az előbb említett hulladékáramoknak az átvételére, utána már hulladékszállító járművek fogják a telepet megközelíteni és igénybe venni” – nyilatkozta Péter Zsolt, a KETÉH Kft. ügyvezetője.

Hogy hol találhatók hulladékudvarok, arról a Mohu Zrt. honlapján lehet tájékozódni. A weboldal gyakori kérdései közt szerepel ez az opció, de nem működik.

A szakemberek szerint a lakossági hulladékszállítás esetében nem lesz észrevehető a július elsejei változás. Keszthelyen a megszokott rendben gyűjtik be a szemetet.A vállalkozásoknak viszont regisztrálni kell a Mohu oldalán július 1-ig.

„Különösképpen azon vállalkozásoknak ahol jelentősebb mennyiségű, elkülönítetten gyűjtött hulladék, mondjuk szelektív hulladék keletkezik. Az ő esetükben az elszállítás módja változni fog feltehetően. Akiknek kevesebb, műanyag billenő tetős konténerig mennyiségű hulladékuk van, azoknak is célszerű regisztrálni, de ott várhatóan nem lesz változás a hulladékszállítási rendben” – mondta televíziónknak Kőrös László, a HUSZ Kft. ügyvezetője.

A lakossági ügyfeleknek 2023. első félévében még az NHKV felé kell teljesíteni a befizetést. A második negyedéves számla júliusban érkezik, ekkor már a Mohu szolgáltat, de az NHKV-nak kell fizetni.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek