Szükség van a vérplazmadonorokra

2021. március 12. (péntek)

Szükség van a koronavírusból felgyógyultak plazmaadására – hívja fel a figyelmet közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat. A szervezet szerint még több donorra lenne szükség, hogy a fertőzöttek gyógyulási esélyeit növelni tudják. Keszthelyről már harminc embertől vettek le mintát, négyen közülük donorrá is válhattak, az OVSZ szerint ez területileg nézve jó arány. Folyamatosan zajlanak a térségben a vérvételek is, csak az oktatási és kulturális intézményekben meghirdetett véradási lehetőségek helyszíne változott.

A koronavírus-járvány alatt is szükség van a véradókra, hiszen műtéteknél, balesetek során életmentő lehet az adomány. Hétfőnként és csütörtökönként továbbra is várják a véradóba az önkénteseket. Azonban nem csupán a tiszta vér szükséges, az egyre növekvő koronavírussal fertőzött betegszám miatt a bizonyítottan gyógyultak vérplazmaadása is nélkülözhetetlen. A jelenlegi donorszám még többszöri plazmaadással sem elegendő a drasztikusan növekvő igények kielégítéséhez. Az Országos Vérellátó Szolgálat közleményében azt kéri a lakosságtól, hogy gondoljanak azokra a betegekre, akik most küzdenek a fertőzéssel és segítsenek, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítmény készülhessen.

„Egyre több gyógymódot alkalmaznak, klasszikus gyógyszereket, immunológiai szereket a koronavírus megbetegedésben szenvedők gyógyítására, de ez a bizonyos plazma, amit a gyógyult betegektől tudunk gyűjteni és kellő mennyiségben tartalmazza a vírusellenes antitesteket, ez a mai napig is egy nagyon eredményes terápiás módszer.” – ismertette Dr. Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Donornak jelentkezni nagyon egyszerű. Az egyetlen előfeltétel, hogy bizonyítottan át kellett a páciensnek esnie a koronavírus fertőzésen. Ezt gyors-, PCR- vagy laboratóriumi teszttel is lehet igazolni. Emellett a gyógyulttá nyilvánítás után minimum három hétnek kell eltelnie. Bármelyik véradó helyen lehet kérni a mintavételt, ennek kivizsgálása körülbelül egy hetet vesz igénybe. Amennyiben a donor alkalmasnak minősül, a koordinátorok felveszik vele a kapcsolatot és egyeztetnek helyszínt és időpontot, ahol megtörténhet maga a plazmagyűjtés.

„Ugye ez egy eszközigényes és szaktudást igénylő beavatkozás, ezért nem lehet mindenhol végrehajtani. Összetettebb, másabb, mint maga a véradás, hiszen nem 10 percig tart, amíg levesznek egy zsákba 450ml vért, hanem ez egy körülbelül 40 perc-1 óra közötti időtartam. Gyűjtünk a donortól 600 ml plazmát, de nem vonunk ki a szervezetéből semmilyen egyéb alkotóelemet, tehát a vörösvérsejteket, vérlemezkéket visszakapja így a szervezetét nem terheli meg annyira ez a folyamat.”

Dr. Nagy Sándor arról is tájékoztatott, hogy korábban csak Győrben, de jövő héttől már Szombathelyen is lehetőség nyílik plazmaadásra. Hozzátette, Keszthelyről eddig harmincan jelentkeztek donornak, közülük négytől plazmát is tudtak gyűjteni, területi összehasonlításban ez a szám örvendetesnek mondható. A keszthelyi véradásokat a Magyar Vöröskereszt szervezi. Tájékoztatták televíziónkat, hogy a március 22-ig tartó lezárások miatt a március 18-ai sármelléki véradás helyszíne változik, a művelődési ház ugyanis be van zárva. Helyette a Keszthelyi Kórház vérellátójában lesz lehetőség vért adni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7882-szukseg-van-a-verplazmadonorokra