Szükség van az önkéntesekre

2019. június 13. (csütörtök)

Keszthely Város Egyesített Szociális Intézménye Önkéntes Központ szervezésében került sor az „Önkéntesen, önfeledten, avagy az önkéntesség, mint a közösségépítés alappillére” elnevezésű konferenciára. A tanácskozásnak, melyen részt vett az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős államtitkár Dr. Illés Boglárka és az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztály-vezetője Széles Csongor – az Amazon Ház Kiállítóhely adott otthont.
Az önkéntes tevékenység a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik eszköze. Nagyon fontos egy összetartó társadalom kialakulásához, a bizalom és szolidaritás kialakításával. Az önkéntesekre mindenhol és mindenkor szükség van. –mondta Keszthely város alpolgármestere, Nagy Bálint a keszthelyi önkéntes központ első konferenciáján.

„Magánemberként és városvezetőként is nagyon fontosnak tartom,hiszen azt gondolom, hogy minden olyan közösség, minden olyan aktív közösség aminek jövőt szeretnénk és minden olyan település aminek érdemi jövőt szeretnénk, nagyon fontos, hogy legyenek olyan egyénei, akik önkéntesen részt vesznek abban a munkában ami segíti a városnak a szűkebb vagy tágabb értelemben vett közösségüknek a fejlesztését, fejlődését .”-emelte ki a tanácskozáson Nagy Bálint alpolgármester.

A Humán közszolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben címmel megjelent felhívásban Magyarország Kormánya célul tűzte ki többek között a közszolgáltatások minőségi fejlesztését, és a hozzáférhetőségének javítását, területi különbségek csökkentésével bevonva a helyi közösségek tagjait. Így az ifjúságot is. A Keszthelyi Önkéntes Központ egy éve kezdte meg működését bízva abban, hogy minél szélesebb körben, közösségi programokkal és rendezvényekkel tudják az önkéntes munkába bevonni a lakosságot, intézményeket és cégeket.

„Az önkéntes központot azzal a céllal nyitottuk meg, hogy egyrészt hidat képezzünk az önkéntesek és az önkénteseket fogadószervezetek között. Ez alatt az egy év alatt, megpróbáltuk feltérképezni azokat a szervezeteket, intézményeket, amelyek fogadnának önkénteseket ill. nyilván találkoztunk olyan szervezetekkel is, akik már nagyon régóta foglakoztatnak önkénteseket.”- adott tájékoztatást Királyné Domaházi Csilla, Keszthely Város Egyesített Szociális Intézménye Önkéntes Központjának vezetője.

A konferencián Széles Csongor az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője az önkéntes munkának a jelentőségéről beszélt a konferencián, kiemelve, hogy a minisztérium elkötelezett és támogatja az önkéntesség elterjesztését, s presztizsének növelését, különösen a fiatalok körében. Az előadások keretében megismerhették a résztvevők az önkéntességet támogató projektbe bekapcsolódó intézmények közösségi munkáját is.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6125-szukseg-van-az-onkentesekre?fbclid=IwAR3hYq_3bOyQEqMUsX0b_9v_7g3gN-EjfJg8C4na_A-KkiuhiiX0ML3cvVE