T-modell, méhek és vadfotók a Múzeumok Éjszakáján

2018. június 26. (kedd)

Szent Iván napjának előestéjén ismét megnyíltak a múzeumok. A június 23-áról 24-ére virradó éjszaka egy szűk nemzedék óta már nem csak a nyári napforduló ünnepe, hanem a Múzeumok Éjszakája is. Keszthelyen kilenc intézmény, csaknem húsz kiállítással, programmal várta a közönséget.
Pergő ritmusok jelezték a kastély bejárata előtt, hogy hamarosan megkezdődik Keszthelyen a Múzeumok Éjszakája. Pontosan 18 órakor nyílt meg a kastély kapuja. Az udvarban korhű ruhába öltözött dolgozók fogadták a látogatókat. A parkban még pezsgővel is kínálták a betérőket.

A főúri életformát bemutató állandó kiállítás bejárata előtt végig kígyózott a sor. A 18 termet magába foglaló enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső tereit tárlatvezetők mutatták be. A tölgyfalépcsőháztól kezdve a vörös szalonon át a könyvtárig számos érdekességet tudhattak meg a látogatók.

„Zalaegerszegről érkeztünk így családosan. Én már hetekkel ezelőtt kinéztem magunknak ezt a programot, sőt már tavaly is sajnáltam, hogy lemaradtunk, mert pedagógusok vagyunk és nagyon fontos számunkra a kultúra. Két hete voltunk itt osztálykiránduláson és akkor elhatároztam, hogy a lányaimat elhozom ide. Pont a könyvtár, meg a zöld szoba,a mi különösen érdekelte őket” – nyilatkozta Gyeneséné Benkő Judit.

Igazi különlegességként a látogatók megcsodálhatták a hazánkban jelenleg egyetlen 1914-es Ford T modellt. A Hintómúzeumban kapott helyet tartós kiállításra Lakatos Ferenc gépjárműve. A modell minden alkatrésze eredeti, a szakszerű restaurálásnak köszönhetően üzemképes és akár 100 km folyamatos megtételére alkalmas a tömeggyártást megelőző szakaszban készült jármű.

Számos múzeum kiállításmegnyitóval is készült a Múzeumok Éjszakájára. A Vadászati Múzeumban a fehér vadonba nyerhettek betekintést az érdeklődők. Kércz Tibor Japánban, Kanadában, az északi és déli sarkon fotózta a darvakat, hattyúkat, rétisasokat, hóbaglyokat és jegesmedvéket. Ezen expedíciókból született a Fehér vadon című tárlata.

„Mind a két szó kihívást jelent, a fehér is és a vadon is. Én csak olyan állatokat fotózok, ami vadon van, tehát nem állatkertben, nem vadasparkokban, ezek mind vadonélő, saját környezetükben élő állatok. A fehér az egyrészt kihívás a fotótechnikailag, főleg akkor, ha maga az alany is fehér, aki ebben a fehér környezetben van, tehát fehéret fehérben fotózni nem egyszerű” – mondta televíziónknak a természetfotós.

A kastély tőszomszédságában található a Kályhák háza. Pontosan öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a kályha-maketteket és a különböző népi fűtőeszközök készítését bemutató kiállítóhely. Természetesen a Belvárosi Múzeumok is mind nyitva voltak. A Balatoni Múzeum bejáratánál vámpíröltözékben várták a vendégeket. A denevérek színes világa című időszaki kiállításra épült az itteni programok egy része. De egy másik repülő lény is fókuszba került. Zala, a méhek terített asztala – ezt a címet viseli az intézmény néprajzosának rendezésével most nyílt tárlat. Zala és a szomszédos somogyi területek népi méhtartására vonatkozó tárgyi és szellemi emlékeit mutatja be a Balatoni Múzeum.

Gyanó Szilvia, a kiállítás rendezője: „Amilyen picik, annál jóval fontosabbak és különösen itt Zalában, ahol a méheket Isten bogarainak tartották és nem volt szabad őket elpusztítani. Itt különösen jó helyzetben vagyunk a mai napig is, mert a méheknek a terített asztala egész Zala megye, a Balaton környéke és a környező somogyi területek. És egy kicsit jobban meg kéne őket becsülni.”

Az országos program kíséretében Szent Iván napokat szervezett a Balaton Színház. Második éve, hogy külföldi tánccsoportok lépnek fel a belvárosban és a Balaton-parton. Ezúttal Szerbiából, Macedóniából, Ukrajnából és Szenegálból érkezett gyerekcsoportok mutatták be nemzeteik autentikus táncait. A Múzeumok Éjszakájához idén 420 intézmény csatlakozott, több mint 2200 programmal. Bár a részletes látogatottsági adatok összesítése csak néhány nap múlva várható, az már most látszik, hogy minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés hazánk legnépszerűbb kulturális fesztiválja iránt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8879/t-modell–mehek-es-vadfotok-a-muzeumok-ejszakajan/