TÁJÉKOZTATÓ a rókákról a városban

2024. május 16. (csütörtök)

Tisztelt Lakosság!

A róka általában kerüli az embert, nem agresszív vele szemben. Ha rókát látunk a városban, alapvetően nincs mitől tartanunk, és teendőnk sincs egy ilyen szituációban. Nem kell félnünk, de tudni kell, hogy nem szabad etetnünk, és ne próbáljuk megsimogatni vagy megfogni, ne kergessük, egyszerűen hagyjuk békén. Okos, értelmes állatok, rendkívül jól alkalmazkodnak a megváltozott környezethez.

Többnyire táplálékkeresés miatt jönnek be a városba, faluba, de aztán maguktól visszatérnek a saját területükre, a természetes élőhelyükre. Az a rókakölyök, amelyik település közelében születik és ott nevelkedik fel, már természetesebbnek veszi az ember jelenlétét, megtámadni biztosan nem fog embert.

A lakosság még nem szokta meg, hogy lakott területen is találkozhat rókával, pedig a változó életkörülményeik miatt egyre inkább számítani kell erre. A vadon élő állatok természetes élőhelyeinek fogyatkozása és a közterületekre kidobott élelmiszermaradékok egyaránt a lakott településrészekbe irányítják a rókákat.
Több szempontból is fontos, hogy a háztartási hulladékot, főleg a feleslegessé vált élelmiszermaradékot gondosan zárjuk el szemeteszsákokban és szeméttárolókban, továbbá éjszakára ne hagyjunk az udvaron vagy a közterületeken állateledelt macskák, kutyák számára, mivel a könnyen hozzáférhető élelem miatt a rókák is gyakrabban visszajárhatnak az emberek lakóhelyeinek környékére. A gyepmesterrel egyeztetve, élve fogó csapdák kerülnek kihelyezésre a rókák befogására. Korábbi években már jogos felvetésként fogalmazódott meg, hogy amíg a rókakölykök szopnak, addig kegyetlen volna az anyaállatot becsapdázni, mert az a kölykök pusztulásához vezetne. Ennek következtében április 15. és szeptember 1. közötti időszakban élve fogó csapdák kihelyezésére nem kerülhet sor.

Kérjük Önöket, hogy akármilyen szépek, aranyosak a rókák a város utcáin, akármilyen éhesnek tűnnek, ne etessük őket! Ha folyamatosan etetve vannak, egyre szelídebbek lesznek, és egyre kényelmesebb lesz számukra a városi, mint a természetes élőhelyükön való élet.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a NÉBIH honlapján további fontos információk találhatóak a rókákkal, elszaporodásukkal kapcsolatban.

Megértő együttműködésüket köszönjük: Keszthely Város Önkormányzata