Takarékosan az energiával a Georgikonon

2010. december 18. (szombat)

Csütörtökön a Pannon Egyetem Georgikon karán felavatták azt az energiatudatos környezetbarát beruházást, amit EU-s támogatással valósíthatott meg az intézmény.

A korszerűsítő fejlesztéssel a kar legnagyobb, több tanszéket, konferenciatermet magába foglaló 10 emeletes Festetics úti tanügyi épülete újult meg, ami által az energiafelhasználás lett hatékonyabb. Ez a költségcsökkentés mellett környezetbarát üzemeltetést is jelent, a hatékonyabb fűtéssel a hőtermelés során kevesebb káros anyag keletkezik. Mindezeket a Környezet és Energia Operatív Program EU-s társfinanszírozású pályázaton elnyert 80 millió forintos támogatással tudták megvalósítani.

Az ünnepségen a beruházás jelentőségéről, a hasonló fejlesztésekkel országos szinten elérhető megtakarítások nagyságrendjéről beszélt Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára. Dr. Pályi Béla, a műszaki tanszék vezetője, a projekt koordinátora bemutatta az energetikai témakörök területén folyó oktató- és kutatómunkát. Dr. Dublecz Károly dékán mérési adatokat ismertetett, miszerint idén októberben és novemberben több mint 4 ezer köbméterrel kevesebb gázt használtak fel, mint az ugyanezen két hónap megelőző négy évi átlagában.

A jelenlegi gázár alapul vételével évi 5,5 millió forintos költségmegtakarítással számolnak.

(forrás: Zalai Hírlap www.zalaihirlap.hu)