Tanévkezdésre megszépülnek az iskolák és óvodák

2014. július 31. (csütörtök)

Az önkormányzati működtetésű keszthelyi oktatási intézmények karbantartását végző Gazdasági Ellátó Szervezet nem pihen nyáron sem, sőt: a szeptemberi tanévkezdésre mindenhol elvégzik a szükséges javításokat.

Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: bár az iskolák 2013-tól állami fenntartásúak, így az köznevelési tevékenységet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szervezi, az ingó- és ingatlanvagyon működtetését továbbra is a keszthelyi önkormányzat látja el. Az óvodák esetében pedig mind a fenntartás, mind a működtetés az önkormányzat feladata.
– Minden évben a nyári tanítási szünet alatt van lehetőségünk a nagyobb felújítások, renoválások elvégzésére az iskolákban és óvodákban. Az intézményvezetők által leadott lista feladatain túlmenően a GESZ munkatársai több régóta húzódó problémát is megoldottak – számolt be az elvégzett feladatokról a polgármester.

A Kísérleti utcai óvodában járdákat, parkolókat építettek, és 80 négyzetméternyi fedett közlekedőt alakítottak ki az udvaron, megjavították a csapadékvíz-elvezető rendszert, és fűtéskorszerűsítési felújítást is végeztek. A Vörösmarty utcai óvodában teljes renováláson estek át a tetőn található bevilágító ablakok, ennek eredményeképpen megszűnt az ott eddig problémát jelentő párásodás. Az Életfa óvodában átépítették és újrabádogozták a vízelvezető rendszert, így sikerült kiküszöbölni a főbejárat feletti beázást. Emellett az óvodákban folyamatosan – az intézmények nyári leállásához igazodó ütemben – kerül sor a csoportszobák és egyéb helyiségek festésére.

Az iskolákban szintén folyamatosan végzik a tantermek, mellékhelyiségek és folyosók festését. A Vajda János Gimnáziumban a nyílászárók szigetelését is megjavítják a GESZ munkatársai. A Mozgás Házában a teljes festés mellett az elhasználódott burkolóelemek cseréjére is sor került.

Az intézményiek mellett a város közterületein található játszótereket is folyamatosan újítja fel a GESZ: ahol szükséges, a hiányzó faanyagok pótlásával, a játékelemek stabilizálásával, festéssel és egyéb javításokkal.

– Sokak örömére egy kellemes újdonságot is megvalósított Gazdasági Ellátó Szervezet, mely a kánikulai napokban kifejezetten jól jön az arra sétálóknak – mondta el Ruzsics Ferenc. – A Fő tér fölé, az ivókút és a Szentháromság szobor közötti területre, mintegy 450 négyzetméteren egyedülálló páramennyezetet készítettek, amelynek segítségével 6-10 fok közötti hőmérsékletcsökkenés érhető el.