Tanévkezdet Keszthely megújuló középiskolájában

2010. szeptember 2. (csütörtök)

A hamarosan megújuló keszthelyi VSZK összesen 830 tanulóval kezdte meg a 2010/11-es tanévet. Az iskola épülete jelentős átalakításon ment keresztül a nyár folyamán, a tannyitóra már a munkálatok nagy része elkészült.

A tavalyival megegyezően öt osztály indult idén az iskolában, 191 tanulóval. Nyelvi előkészítő, vendéglátó-idegenforgalom és kereskedelem-marketing szakcsoportban egy-egy osztály, gazdasági-szolgáltatási területen két osztály kezdte meg tanulmányait. Ezen kívül szakiskolások középiskolájában is tanulhatnak diákok.

A tanévnyitót szeptember 1-jén tartották. Fisli István igazgató beszédében ismertette az intézményben zajló, hamarosan átadásra kerülő beruházást, és megköszönte kollégáinak a türelmet és támogatást. Az ünnepségen hangzott fel először az iskola új himnusza, melyet tanárokból és diákokból álló kórus adott elő.

Végéhez közeledik az intézmény nagyszabású felújítása: az iskola több épületrésze és a kollégium felújítása, akadálymentesítése is megtörténik, és korszerű sport- és oktatási eszközökkel, esélyegyenlőségi, környezeti nevelést segítő felszerelésekkel bővül az intézmény eszközparkja. Új padlóburkolatot és hőszigetelt üvegezésű műanyag nyílászárókat kapnak a folyosók, a lépcsőházak, a tankonyha és tornaterem. A villamos hálózat felújítása is megtörténik, a régi öntöttvas radiátorok helyett lemezes lapradiátorok biztosítják a fűtést, hőfokszabályzós szelepekkel. Az energetikai korszerűsítés szellemében a használati melegvíz előállítása részben napkollektorok segítségével lesz majd megvalósítható. A tetőszigetelés komplex felújítása is része a beruházásnak, melynek során az előírásoknak megfelelő, energiatakarékos szigeteléssel látják el a tetőt, új csatlakozószegélyekkel. A kollégium szobáiba új beépített szekrények kerülnek, és több helyiségben a bútorzat teljes cseréje is megtörténik. Asztalosmunkák, festés-mázolás, valamint tűzjelzővel bővített kamerás vagyonvédelmi rendszer egészíti ki a felújítást.

A külső munkálatok közt szerepel a főbejárat előtti térburkolat cseréje, a kerítés és a kapu felújítása, növények telepítése, fedett kerékpártároló építése és szelektív hulladékgyűjtők kialakítása.

Keszthely városa a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán 189 millió forint nyert a beruházás megvalósítására, ehhez 44 millió forint önrész biztosított saját erőből.