Tapasztalatot cseréltek a baromfiágazatban dolgozók

2019. február 18. (hétfő)

Osztrák és magyar szakemberek osztották meg egymással tapasztalataikat a harmadik Baromfitakarmányozási és baromfi egészségügyi konferencián. Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán magyar és angol nyelven hallhattak előadásokat a résztvevők. Szót ejtettek az aktuális problémákról, mint a GMO-mentes takarmányozásról, az állatbetegségekről és az Uniós deficitekről is.

A GMO-mentes szójatakarmányozással kapcsolatos lehetőségekről tart előadást az osztrák Baromfiszövetség munkatársa. A határon átnyúló Interregionális Együttműködési Program keretében megvalósuló konferencián ezzel kapcsolatban is tapasztalatot cserélhettek a baromfiágazatban dolgozók. Az eseményre meghívást kaptak a tenyésztő cégek, a takarmányozásban érdekeltek és az állatorvosok is. A szervező Pannon Egyetemnek régi kapcsolata van a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetemmel, akikkel közösen valósították meg a programot.

„Nyolc éve együtt dolgozunk a baromfi-egészségügy, a baromfitakarmányozás terén. Kutatunk együtt, hajtunk végre hallgatói csereprogramokat és ami az egyik legfontosabb, hogy próbálunk minél szélesebb körbe szaktanácsot adni a baromfitermelőknek, takarmányosoknak, állattartóknak, hogy ennek valamilyen gazdasági haszna is legyen.” – mondta el Dr. Dublecz Károly projektvezető.

Az eseményen ismertették többek között a magyar baromfiágazat jelenlegi helyzetét is. Szó esett a 2018-as év termelői eredményeiről és bemutatták a 2019-es előrejelzéseket. A termékárak, főleg a csirke és a kacsapiac esetén nagyon alacsonyak és komoly problémát jelent a túltermelés is – mondta el Csorbai Attila a Baromfi Termék Tanács elnöke. Hozzátette, a jövőben sok kérdés várható az ágazattal kapcsolatban.

„2018-as évre az jellemző alapvetően, hogy a madárinfluenza okozta sokkhatást az ágazatunk kiheverte. Ugyanakkor a 2019-es évben számtalan új kihívással kell szembesülni. Több ilyen kihívás van, az ágazatunk ennek ellenére növekedéssel kalkulál. Nem tudom mennyire optimista vagy pesszimista ez az előrejelzés, de én úgy gondolom, hogy talán kicsit nagyobbak az elvárások és a növekedési szándék, mint ahogy azt a piac egyébként indokolná.”

Az elnök hozzátette, a 2019-es év célja a vágóállat előállításban kb. 710 ezer tonna élő baromfi megtermelése lesz. A konferencián szó esett arról is, hogy a baromfiágazat a legfontosabb állattenyésztési ágazat Magyarországon. Tavaly 364 milliárd forint felett volt a termelési értéke. A gazdálkodókat a magyar kormány is segíti.

„A baromfiágazat, az bár Európai Uniós szinten is, fel is merült az egyik előadásban is, hogy legyen egységes ágazati támogatás. Európai Uniós szinten a baromfiágazat közvetlen támogatást nem kap, ugyanakkor a magyar kormány ennek az eredeti jogszabálynak a megjelenésekor felismerte, hogy ezt a fontos ágazatunkat nem szabad támogatás nélkül hagyni és ezért mi folyamatosan adunk az ágazat számára nemzeti forrásból támogatásokat és ezt a jövőben is meg kívánjuk tenni.” – ismertette Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

A helyettes államtitkár asszony hozzátette, jelenleg egyeztetés zajlik az Európai Unióval a további támogatásokról, de biztosíthatja arról az ágazatban dolgozókat, hogy a kormány mindent megtesz, hogy ezt a szintet fenntarthassák.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5766-tapasztalatot-csereltek-a-baromfiagazatban-dolgozok?fbclid=IwAR1LjJd3AYJnoqNvdBv1_0WdlrojLSXLu3Sh7bJHv75B1z6qg0eBCoUDc0s