Tárlatvezetéssel búcsúztak a képzőművészek a kiállítástól

2022. április 5. (kedd)

“Az Andrássy úttól a Múzeum utcáig” című kiállítás február elején nyílt meg és a hétvégén zárt be. A fiatal keszthelyi képzőművészek közös tárlata a Balatoni Múzeumban volt látható. Nem csak festmények, hanem szobrok, installációk is szerepeltek a kiállított művek között.

“Az Andrássy úttól a Múzeum utcáig” időszaki kiállítás több, mint két hónapig volt látható. A Magyar Képzőművészeti Egyetem már végzett fiataljai számára különösen fontos volt ez a lehetőség. Tóth Xénia alkotó így vélekedett: „Én azt tapasztalom, hogy az oktatásból ez valahogy így kimarad, tehát hogy nincs művészetre nevelés. Szerintem ezen nagyon jó lenne valahogy változtatni. Akár egy ilyen megmozdulással, mint amit mi szeretnénk létrehozni. Egyébként attól függetlenül nagyon jó visszajelzéseket kapunk, de sok embert alapból nem lehet kimozdítani egy ilyen eseményre, például vidéken.”

A fiatal alkotók egyfajta bemutatkozási lehetőségként tekintettek a kiállításra. Szeretnék, ha a jövőben a művészek, vagy a művészet iránt fogékonyságot mutató még fiatalabb korosztály is teret kaphatna itt. A kiállítók felé nagyon pozitív visszajelzések érkeztek: „Mindannyiunknak szívügye volt ez a kiállítás, mert nem nagyon tudtunk még eddig Keszthelyen megmutatkozni. Ez az első keszthelyi kiállítás, amin én részt vettem, szóval nagyon igyekeztünk egy olyan dolgot létrehozni, ami emlékezetes, illetve folytatása is lehet majd a későbbiekben. Úgy érzem, hogy nagyon jól sikerült, várakozásunkon felüli az érdeklődés is és a fogadtatás” – mondta Hermán Aliz képzőművész.

A Balatoni Múzeum nyitott arra, hogy lehetőséget biztosítson minden ilyen kezdeményezésre. A kiállítást eredetileg a pandémia előtt szervezték volna meg, kevesebb kiállítóval. A várakozás megérte, mivel így ebben az évben több fiatal művész tárulkozhatott ki. Németh Péter igazgató azt mondta: „Nem egy, nem is kettő, hanem összesen hét fiatal balatoni alkotó, keszthelyi kötődésű alkotó műveit csodálhattuk meg itt a Balatoni Múzeumban – hiszen most zárjuk szomorúan itt a kiállítást. Már a kollégákkal, meg egyes művészekkel beszélgettünk, hogy valamilyen módon folytatni kell ezt a kezdeményezést, hiszen nagyon jó hangulata volt a kiállításnak.”

A múzeum vezetője azt tervezi, hogy két év múlva egy biennálét is szervez a pályakezdő művészek számára.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9015-tarlatvezetessel-bucsuztak-a-kepzomuveszek-a-kiallitastol