Taroltak a keszthelyiek

2024. április 30. (kedd)
KesztHelyi identitás

Kiemelkedő és színes volt idén is a komolyzenei produkciók skálája a Helikonon. Kilenc szólista és egy trió lépett fel a zárórendezvényen. Fúvósok, billentyűsök, mandolin, szaxofon hangszeresek és szóló énekes előadását is hallhatta a közönség a Festetics-kastélyban.

Kresz-Gundrum Kornél marimba játékát is meghallgathatta a zeneszerető közönség a Helikoni Komolyzenei gálán. A 15 éves pécsi diák meghatározó élményekkel gazdagodott a művészeti fesztiválon.

„Nekem ez az első Helikonom volt. Nagyon jól éreztem magam, nagyon felemelő volt ennyi tehetséges zenésszel, kórusokkal találkozni, nagyon jó közösségi élmény volt. Sajnos a sok fellépés, koncert miatt a buli részéből annyira nem tudtam aktívan kivenni magam, de remélem, hogy még lesz lehetőségem rá.”

Keszthelyi diákoknak is szép számmal hullott az arany az idén. A Vajda János Gimnázium két tanulója is a legjobbak között lépett fel a gálán.

Kovács-Markó Ákos klarinét, Merics Edit pedig szaxofon játékával nyerte el a komolyzene hangszerszóló kategória fődíját. Bodnár Sándor tanítványa nemzetközi és hazai versenysikerek, illetve nívódíjak után kapta meg a helikoni zsűri legrangosabb elismerését.

„Rengeteget készültünk, mivel 2 évvel ezelőtt egy különdíjat sikerült elnyernem, így még jobban nekiálltam készülni, és meg is lett az eredménye, sikerült eggyel jobb eredményt elérni, mint múltkor.”

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek idén sem. A 73 előadásból 13-at különdíjjal jutalmazott, és 3 fődíj is született. Ezek a produkciók fel is csendültek a rendezvényen. Merics Edit és Kovács-Markó Ákos mellett a székesfehérvári Hermann-trió nyerte el a zsűri fődíját. A fellépők mindegyikének komoly tervei vannak a zenei pályán.

„Nincs olyan Helikoni győztes szerintem, aki nem zenei pályán ment volna tovább. Két évvel ezelőtt egy marimbás fiú volt itt, ő a Zürich-i zeneakadémián tanul, de nagy művészek, szaxofon és oboaművészek is kikerültek a Helikoni győztesek közül. Én úgy gondolom, hogy a mostani fődíjasokra is ez a sors fog várni. Merics Editet már fel is vették a Bartók Béla Gimnáziumba, ahol folytatni fogja szeptembertől a tanulmányait.” – nyilatkozta Papp Máté kategóriafelelős.

A komolyzenei zsűri szerint a Helikon ünnepségeknek nem elsődleges célja profi muzsikusok nevelése, felfedezése, hanem inkább a zeneszerető közönség és közösség erősítése. A zenei élet legmagasabb köreiben rendszeresen lehet találkozni egykori helikonosokkal.

Pelikán Péter – Keszthelyi TV

Képek