Tavaszköszöntés a Balatonban

2024. március 25. (hétfő)

Ötödik alkalommal mártóztak meg a hideg Balatonban a “Tavaszköszöntő csobbanás” résztvevői. Nehéz dolguk nem akadt, mivel a tó hőmérséklete ekkor 10 fok körül volt – ami többüknek már meleg vizet jelent. A Városi Strandon megrendezett program egyre népszerűbb a fürdőzők és az érdeklődők körében.

Tavaszköszöntő csobbanás a hűs Balatonban – immár egy hagyomány a tó keszthelyi partján. Tizenhatan vállalkoztak arra, hogy a tíz fok körüli vízben fürödjenek egyet. Körülbelül kettőszázan voltak kíváncsiak a produkcióra, ők a partról követték a történéseket.

„Nagykanizsáról érkeztem. Nagyon sokszor járok ilyen téli fürdőzésekre. Körülbelül tíz éve csinálom ezt. Szigligeten kezdődött a szigligeti csobbanással. Utána már a karácsonyfa állításba is bekapcsolódtam, és akkor néha Balatonfenyvesen is. Ottó megismerése után már Keszthelyre is. Gyenesdiásdra is rendszeresen eljárok” – mondta el az egyik fürdőző, Osvald Gábor.

Az alaphangulatot a Boombatucada ütőegyüttes adta meg a programhoz, melynek egyik fő célja a közösség építése, az egészséges életre való nevelés. Ennek fontosságát hangsúlyozta a rendezvényre ellátogató önkormányzati képviselő, Nemes Klára is. Kísérőprogramokkal is készültek a szervezők: a Festetics György Zeneiskola növendékei, valamint a Keszthelyi Kötélugrók csapata is tartott bemutatót.

A Városi Strand Szigetfürdőjéről indult a csobbanás. A fürdésben a “keszthelyi rozmár”, a rendezvény főszervezője, Ferenczi Ottó is részt vett és örömét fejezte ki, hogy évről évre egyre népszerűbb a program. „Nagyon szépen köszönjük a támogatóknak, akkor itt a rozmároknak, akik nagyon sokan vidékről eljöttek. Nagyon szépen köszönöm a szervezőknek – a támogatók mellett -, hogy nagyon sokat segítettek nekem ebben a szervezésben. És hát ugye baráti társaság volt, mert ez nálunk itt Keszthelyen, ez a tavaszköszöntő fürdés egy ilyen… hogy mondjam, igazából egy ilyen szűk sportnapnak tartjuk. Egy baráti összejövetel” – vélekedett a városban „Gipsztigris” becenéven ismert szervező.

A nemzet rozmárjaként ismert Schirilla György is egyike volt a tizenhat fürdőzőnek. Minden évben elfogadja a meghívást a rendezvényre. A fürdés után ezt mondta: „A Balaton azért nem volt hideg, inkább langyos volt, tehát azért nagy kihívást nem jelentett. Viszont a közösségi erő, ami ma Keszthelyen volt, az felemelő volt nagyon. Azt akarom ezzel mondani, hogy nagyon jó érzés, hogy tavasszal az emberek egy része sporttal kezdi a tavaszi ‘zúdulást’. Mindenkinek azt kívánom, hogy legyen egészséges Keszthelyen és rozmárkodjon.”

A fürdőzők közül a legtöbben férfiak voltak, ám figyelemre méltó, hogy idén két hölgy is vállalkozott a nem mindennapi feladatra, amely erősíti az immunrendszert és testileg-lelkileg frissítő hatású.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

Képek