Tavaszköszöntő az Életfa Iskolában

2019. április 5. (péntek)

A Keszthelyi Életfa Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola és a Magyar Japán Baráti Társaság keszthelyi szervezete ebben az évben is megrendezte a tavaszköszöntő programot. A hagyományos Életfa Napokon emlékeztek meg a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok 150 éves jubileumára. Nagyszabású koncertre is sor került a Helikon Kastélymúzeumban. Fellépett a Little Singers gyermekkórus.
Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntötte a japán kórus tagjait és a megjelenteket a Helikon Kastélymúzeum tükörtermében, beszélt arról az országok közötti diplomáciai kapcsolatról, melyet 1869-ben az Osztrák- Monarchia és a Japán Császárság létesített. A 150 éves kapcsolat nagy jelentőséggel bír.

„Mindenki tudja, hogy a legnagyobb gazdasági partnere Magyarországnak, tehát rendkívül fontos, hogy mi is a parlamentben tagja vagyunk – én személy szerint – egy magyar-japán baráti társaságnak. S természetesen igyekszünk, hogy a kulturális kapcsolatok is jók legyenek.” – mondta el Manninger Jenő, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Az Életfa alapítványi iskola megalapításáról, a kezdetekről reformpedagógiai irányzatairól és az ötletadó az alapító tagok részéről Móroczné Komáromi Gyöngyi számolt be. „Egy olyan nagyszerű ember ötlete nyomán alkottuk meg ezt az iskolát, aki egy Kodály-díjas zenepedagógus. Tulajdonképpen ő nem kérte tőlünk azt, hogy japán dolgokat, ő magyar iskolát szeretett volna, az ő elképzelése az volt, hogy egy igazi szép magyar iskolát hozzunk létre amit majd tanulmányozhatnak a japánok.” -nyilatkozta Dr. Móroczné Komáromi Gyöngyi alapító tag, Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

Az ünnepi hangversenyen az intézmény igazgatója a japán vendégkórusról beszélt, akiket családoknál helyeztek el keszthelyi tartózkodásuk alatt. „Harminckét japán gyermek érkezett hozzánk, a Little Singers kórus Inamiból, a csütörtöki napon érkeztek, szombaton fognak elutazni Bécsbe hiszen egy európai körutazáson vesznek részt.- emlékezett vissza a Little Singers karnagya.” Babos Lajos igazgató, Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola.

A nagy multú gyermekkórus magyar népdallal is meglepte a keszthelyi közönséget. Karnagyuk, aki 17 éve járt Keszthelyen támogatója volt az Életfa iskola megalapításának. „Abban az időben én emlékszem még alig járt gyermek az iskolába, talán 30 tanuló lehetett az egész iskolában. Most 17 év után visszatérve újra koncertezni jöttünk a most 30 éves fennállását ünneplő japán kórusunkkal, s láttuk, hogy megnőtt a tanulói létszáma. Nagy örömünkre.” – Nabuhito Tsubakino karnagy, Little Singers.

A Little Singers gyermekkórus hangversenyével méltán ünnepelte a japán-magyar diplomáciai és kulturális kapcsolatokat az Életfa iskola.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5912-tavaszkoszonto-az-eletfa-iskolaban?fbclid=IwAR3LPKPLJurcs1Zbwbee4ilr-mPpb-8a93Uadk9BSZ_e93Ou6Kf17vgJ7qw