Tekerősök találkoztak

2018. december 6. (csütörtök)

A keszthelyi Család Általános Iskola 18. alkalommal rendezte meg az András napi Tekerős találkozót. Népzenészek, hangszerkészítők tanították a diákokat három napon át Keszthelyen. A „kisfarsangra” eső rendezvény szombat éjfélig tartó táncházzal ért véget, ami egy jó alkalom volt az adventba való átfordulásra.
Ezüstkoszorús hangszerkészítő mester segítségével fejlesztették tudásukat a diákok a keszthelyi Család Általános Iskolában. Az intézmény meghívására érkezett Szerényi Béla is, hogy segítsen a tekerőn tanuló diákoknak alapvető játéktechnikákban, a hangszer helyes használatában és hangszerismeretben. A tanulók sok érdekességet hallottak a mestertől.

Mindig elgondolkozom azon, hogy hogy van olyan hangszer típus ami több mint ezer évvel ezelőtt lett kitalálva Európában valahol, s hogy még mindig az európai zenének, benne a magyar zenének is a része. Különböző korokban megtalálta a maga helyét és hát manapság ugye Magyarországon elsősorban népi hangszerként ismerik ezt az érdekes instrumentumot.”-adott tájékoztatást Szerényi Béla hangszertkészítő,népzenekutató.

A sokáig elfeledett,majd a 70-es évek táncház mozgalmában újra felfedezett tekerőn szeretnek a tanulók játszani. Azt mondják nagy kihívás, de számos szépséget ad a vonós hangszerek működésén alapuló tekerőlant.

„Hét éve tekerőzöm,mellette a zeneiskolában még dobon is tanulok,s nekem a tekerőzés az a megnyugvást jelenti,nagyon tetszik.”- mondta az iskola tanulója Szabó Pál László.

A közös éneklés, muzsikálás gyakori a keszthelyi iskolában. A tekerős találkozót is tizennyolc éve rendezik meg advent előtti hét végén.

A Család Iskolának mindig is egyik lába a népzenetanítás volt. A népzenén belül is megpróbáltunk szakosodni,tehát a vonós képzés az egy teljesen más műfaj. A Család Iskolában az elejétől fogva kialakult annak a hagyománya,hogy tekerőlanton tanítunk, népi furulyát tanítunk és ezért volt fontos,hogy a gyerekeink, a tekerőn játszó gyerekeink találkozzanak az országban más olyan gyerekekkel, akik ezen a hangszeren játszanak és legyen ez egyben egy szakmai hét vége is,ahol az ország legjobb tekerő tanárai eljönnek, átadják egymásnak a tapasztalataikat.”-mondta az iskola alapítója Keszey Tivadar.

A három napos iskolai rendezvényen ebben az évben is sokat tanulhattak a gyerekek a régen kolduslantnak is nevezett hangszerről. Azt is megtanulhatták milyen kísérő hangszerekkel használják a népzenei világban.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9295/tekerosok-talalkoztak-/?fbclid=IwAR3u2AxcyPEtMi0_z4icYp0dks4KdNPSnU3fnRbsprfctAkZzmz2CZTgN58