Telefonon próbálnak banki adatokat kicsalni

2021. október 1. (péntek)

Ismét megszaporodtak a banki adatokhoz kapcsolódó visszaélések – figyelmeztet a rendőrség. Az egyenruhások tájékoztatása szerint a csalók banki ügyintézőnek adják ki magukat és arra hivatkozva kérik el a számlaadatokat, hogy nagyobb összegű pénzmozgást kell megakadályozniuk. A rendőrség emlékeztet, telefonon semmilyen körülmények között ne adjunk meg érzékeny adatokat.

A csalók bármelyik bank nevében felhívhatják a gyanútlan áldozatot. Bemutatkozás után arra hivatkoznak, hogy gyanús, nagy összegű vásárlást látnak a bankszámlán, és ennek a megakadályozásában szeretnének segíteni. Ennek érdekében a személyes adatok mellett a bankszámlához kapcsolódó azonosítókat, kódokat is elkérhetik, esetleg a netbank belépéshez használt jelszavakat. Ugyanakkor arra is megkérik az áldozatot, hogy telepítsen egy alkalmazást.

Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője: „Abban az esetben, ha ezt az áldozat megteszi, átveszi az irányítást a telefonja felett az elkövető és innentől tulajdonképpen a szemünk láttára fosztanak meg igen jelentős összegtől. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy soha, semmilyen körülmények között telefonos utasításra ne telepítsenek idegen alkalmazást a mobil eszközükre. Soha, semmilyen körülmények között ne adják meg bankkártyák és személyes adataikat, illetve ne hajtsanak végre bankbiztonsági utasításokat olyan esetben, hogyha nem személyesen, a bankban történik.”

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, ha gyanús tranzakció történik a bankszámlánkon, a pénzintézet automatikusan közbelép. A problémát személyesen, a bankban lehet megoldani, telefonon soha, semmilyen körülmények között nem hívja fel a bank az ügyfelet ilyen helyzetben. Az egyenruhások hozzátették, arra sem utasítanak, hogy pénzünk védelme érdekében alkalmazást telepítsünk a telefonunkra.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8465-telefonon-probalnak-banki-adatokat-kicsalni