Télen is kiváló a Balaton vízminősége

2018. december 21. (péntek)

Semmilyen probléma nem jelentkezett az elmúlt hónapokban

December 19-én módosította az Országos Vízügyi Főigazgatóság a siófoki zsilipen átfolyó Balatonvíz mennyiségét. Erre a hidrológiai előrejelzések alapján volt szükség. A tóban lévő víz mennyisége az évszakhoz képest is megfelelő szintű jelenleg.
Csípős, hideg szél fúj a Balaton partján. Az elmúlt napok nulla fok alatti hőmérsékletének köszönhetően vékony jégréteg alakult ki csupán, a sportolásra alkalmas fagyás még várat magára. Jelenleg optimális a vízállás – mondja Burucs Zoltán. A Kaposvári Egyetem természeti erőforrások tanszékének vezetője szerdán a keszthelyi, nem hivatalos mércén 116 cm-es vízállást olvasott le. A mezőgazdasági vízgazdálkodással, szennyvíztisztítással, vízminőség-védelemmel foglalkozó szakember azt mondja: a téli időszakban másképpen kell kezelni a vízállást. „Télen nem jó a magas vízállás, mert akkor sokkal nagyobb károkat tud tenni a part kiépített szakaszain a jég, tehát nagyobb lehet a jégkár. Most egyelőre nem állt még be a Balaton, de a jelei már mutatkoznak. Meglátjuk, hogy mennyire fagy be és akkor tényleg előfordulnak e majd károk. Amúgy a Balatonnak a vízminősége jó, itt a víznek a tisztaságát látjuk és ezzel meg lehetünk elégedve” – tette hozzá.

Számos, a Balatont pozitívan érintő fejlesztés történt az elmúlt évtizedekben. A teljes vízgyűjtő területen a szennyvíztisztítás magas fokot ért el. A zalaegerszegi üzemek szennyező tevékenységei gyakorlatilag megszűntek. A húsüzem és a nagyobb ipari létesítmények saját maguk kezdték el a vizet tisztítani, hogy ne büntessék őket a rossz vízminőség miatt. A Kis-Balatonon megvalósított fejlesztések is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy jó minőségű legyen a tó. A szint hozzáértő szabályzása szintén eredményt hozott. November 22-e óta nyitva a siófoki zsilip, szerda délutánig másodpercenként 26-29 köbméter vizet engedtek le.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta: „Most a hidrológiai előrejelzések alapján egy kicsit csökkentjük épp’ ezen a mai napon az eresztést. A cél most az, hogy 19-e délutántól, tehát ma délutántól már csak 15 köbmétert eresztünk ki másodpercenként a Balaton vizéből. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy meddig tart ez az eresztés. A mai vízállás egyébként 112 cm. Most még nem tudom megmondani, hogy meddig tartjuk még fenn az eresztést.”

A szóvivő is megerősítette: a mostani mérések is azt mutatják, a tó vize kiváló minőségű, semmilyen probléma nem jelentkezett az elmúlt hónapokban.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9337/telen-is-kivalo-a-balaton-vizminosege/?fbclid=IwAR3M7PV5Fa7TIr-t226DpJ2ztgK6O8m0G_iuazZjkWiU7UPrpvB9lPE3WFo