Tenyésznek a szúnyogok, folyamatosan figyelik őket

2024. április 22. (hétfő)

Folyamatosan figyelik a szakemberek, hogy mikor szaporodhatnak el a szúnyogok. A tenyészőhelyeket akár hetente is felkeresik és vizsgálják a lárvákat. Szükség esetén javasolják a gyérítést. Jelenleg is vannak vérszívó rovarok, de ezek nyárra már elpusztulnak.

Keszthely határában, a Hévízi-láp bővelkedik tenyészőhelyekben. Dr. Sáringer-Kenyeres Marcell rendszeresen vizsgálja, hogy mennyi szúnyoglárva van a területen.  Tavasztól egyre sűrűbben, akár hetente kijár az érintett területekre. A szakemberek az időjárást is figyelik, szükség esetén azonnal jelzik az illetékeseknek, hogy biológiai gyérítés szükséges.

„Folyamatosan figyeljük a lárvatenyésző helyeknél, hogy mikor jelennek meg a humánszúnyog-ártalomban jelentős szerepet játszó fajok, mikor lesz olyan mennyiségű lárva ezeken a tenyészőhelyeken, hogy a biológiai gyérítéssel segíthessük azt, hogy a humánszúnyog-ártalomban kevesebb csípőszúnyog vegyen részt” – nyilatkozta a csípőszúnyogok kutatásával foglalkozó szakember.

Az egy hónappal ezelőtti vizsgálathoz képest a tenyészőhelyek mérete csökkent és sok esetben alkalmatlanná váltak arra, hogy a csípőszúnyogok fejlődni tudjanak bennük. A lehűlés nem kedvezett a rovaroknak. A vérszívók lárvái és bábjai jelen vannak, de az ezekből kikelő imágók, azaz kifejlett szúnyogok nyárra már el fognak pusztulni.

A korábbi évekhez képest teljesen átalakult a szúnyogszezon hazánkban. Az enyhe tél, valamint az új, ázsiai eredetű fajok eddig ismeretlen veszélyt jelenthetnek számunkra – ezt a Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportja állapította meg.

„Megjelentek hazánkban és Európa szerte olyan idegenhonos fajok, amelyek picit máshogy viselkednek, más körülményekhez képesek adaptálódni, mint a hazai megszokott szúnyogfajaink. Ők képesek akár az augusztusi kánikulát, a nagy szárazságot is túlélni, kibírni és ennek köszönhetően még akár szeptember, október folyamán is aktívak maradni” – nyilatkozta televíziónknak dr. Kemenesiné dr. Kurucz Kornélia, a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium egyetemi adjunktusa.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium arra hívja fel a figyelmet, hogy egy elhanyagolt kertben több ezer kikelő csípőszúnyog keserítheti meg egy egész környék mindennapjait. A kisebb vízgyülemlek eltávolításával, vagy akár a vízgyűjtő edény lefedésével is sokat tehetünk a szúnyogok ellen. A szakemberek ezt kérik, aki szokatlan szúnyogfajjal találkozik, próbálja meg lefényképezni és a Mosquito Alert nevű alkalmazáson azt jelezni.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek