Termény- és kisállatbemutatóra várták az érdeklődőket

2020. szeptember 17. (csütörtök)

Termények és kisállatok bemutatójára várták az érdeklődőket a hétvégén a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen. A múzeum területén már hagyomány, hogy az őszi családi napon kicsiknek és nagyoknak is szeretnék bemutatni a régi idők szokásait, a kertművelést, valamint felhívni a figyelmet a felelős állattartásra is.

Ügyességi versenyeket is szerveztek a kisebbeknek a Majormúzeum udvarán. A gyerekek kötélhúzásban is összemérhették erejüket. A kiegyenlített erőviszonyoknak köszönhetően nehezen dőlt el, hogy melyik csapat nyer, sokáig küzdött mindkét fél. Végül a lányok bizonyultak erősebbnek.

„Nagyon nehéz és így a gyerekeknek is nehéz volt. Szóval a mi csapatunk győzött, nem az övéjük, de nagyon jó volt.” – mondta el Kósi-Hertendi Emili.

A gyerekek nagy örömére számtalan szórakozási lehetőség állt rendelkezésre. Többek között lovaskocsikázáson is részt vehettek. Ezzel járhatták be az egész kiállítóhely területét, ahol megtekinthették a régi gazdasági épületeket, az állatokat és természetesen a különböző fákat, bokrokat és a fűszerkertet is. A pajtában rengeteg őszi terméssel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Szőlőkkel, körtékkel, almákkal, valamint különböző zöldségekkel tömött kosarakat tekinthettek meg a látogatók.

„A régi világban is nagy ünnep volt az aratás, a betakarítás. És így szeptemberben, amikor a gyümölcsöknek a hava van, ha lehet így mondani, akkor a paraszti világban is ez egy nagyon vidám időszak volt. Ezt a vidámságot próbáljuk mi is idehozni a majormúzeumba. Rengeteg zöldség és gyümölcs idénybemutatóval, rengeteg fajtát hoztunk és mutattunk be a látogatóknak.” – ismertette Horváth Zoltán a MGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely kommunikációs referense.

Az őszi terményfesztiválnak mintegy 10 éves hagyománya van a Majormúzeumban, mely az idők során kiegészült kisállatbemutatóval is. Az érdeklődők a múzeum területén található állatok mellett a helyi kisállattenyésztő egyesület tagjainak kedvenceivel is megismerkedhettek. Ők papagájokat, tengerimalacot és különböző galambfajtákat hoztak el a helyszínre.

„Három fajta galambot hoztam. Lahorákat, francia mondain-t és indiai pávát. A lahoráknak ez a fajtája ebben van többfajta színben is, fekete, sárga és ezüstszürke, amit ezüst lahoráknak is mondanak. Aztán vannak a mondain-ok, azok nagy galambok súlyra. Lazatestű nagy galamb, nem jó költők sajnos ez az egy hibájuk van nekik.” – osztotta meg Rosta Endre a Keszthelyi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület tagja.

A múzeum területén a kreatívoknak is volt lehetőségük alkotni. Termésképeket és textiltulipánt is készíthettek a fesztivál során.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7415-termeny-es-kisallatbemutatora-vartak-az-erdeklodoket