Terménybemutató és gyümölcsfesztivál

2018. augusztus 30. (csütörtök)

Színes, tájékoztató és egyben szórakoztató programot kínált a családoknak a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely. Gyümölcs és terménybemutató, régi paraszti munkálatok és süteménysütés várta a szombaton a látogatókat.
A kiállítóhely több helyszínén kínált érdekességeket a Majorbéli terménybemutató és gyümölcsfesztivál. Az udvaron a gyerekek kipróbálhatták azokat a régi, paraszti családokban használt és elterjedt munkálatokat, amikről ma már többnyire csak nagyanyáik mesélnek. Silingi Géza Levente érdi iskolás, a nagymamájánál nyaral Keszthelyen aki sokat mesélt neki a falusi emberek minden napjairól. Mindent kipróbált a majorban ami a múltba vezethette. A fiú kukoricát morzsolt kis társaival. A gyerekek le is darálták a kukoricát, de megkóstolhatták az igazi házi gyümölcsleveket is. Ebben a kiállító teremben pedig egy olyan, hamarosan megjelenő könyv előkészületeiről beszélgettek, amelyik az Alsópáhoki gyümölcs és szőlőfajtákat mutatja be. De a terem minden szeglete a gyümölcsről szól. Igazi régi alma, szőlő és körte fajták. De volt mogyoró, naspolya és berkenye is a gyümölcspulton. Olyan ami a kiskertekben, családi gazdaságokban terem. A múzeum kertjében is nagy volt a sürgés-forgás. Minden játékot kipróbálhattak a gyerekek. Aki a sütés tudományát meg akarta mutatni ő benevezett a süteménysütő versenybe. Két fős csapatok finom, gyorsan elkészíthető süteményeket, pitét sütöttek. Ráadásul kemencében. Lara és Méri a két 7 éves kislány a receptet is megosztotta a kóstolókkal.

A ma már népszerű élménygazdasági családi programot nem titkolt céllal indították útjára.

„Mint agrármúzeum mi szeretnénk azt felvállalni, hogy megőrizzük azokat a hagyományokat amik még élnek a gyümölcstermesztésben és egyáltalán azokat a régifajtákat, terményeket, hogy továbbra is az emberek ismerjék és az új mellett fent maradjon. Nem azt szeretnénk, hogy feltétlenül csak a régit próbálgassák, hisz boltba elérhetetlen is, de akinek van házi kertje vagy kapcsolatba kerül egy nem megszokott terménnyel, gyümölccsel,akkor az tudja, hogy az bizony a mi hagyományainkhoz tartozik és nagyon sok olyan régi fajta vanamit érdemes lenne megőrizni.”- mondta Dr. Szabóné Lázár Ibolya a kiállítóhely vezetője.

Akik részt vettek a rendezvényen, nem csak ismereteiket bővíthették hanem az tanév kezdése előtt, családi, baráti körben tölthettek el egy kellemes napot.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9045/termenybemutato-es-gyumolcsfesztival/