Térségi cukrászdák készítik a legjobb szaloncukrokat

2023. december 8. (péntek)
KesztHelyi identitás
Taroltak a térségi cukrászdák Az Év Szaloncukra megmérettetésen. Az első helyet a balatongyöröki Promenád Kávéház hozta el fügés-diós édességével, míg a keszthelyi Sütibolt harmadik lett meggyes-marcipános kreációjával. A készítők eddig is a legjobbak között voltak, szinte minden évben dobogósok voltak a versenyen.

Folyamatosan készülnek a szaloncukrok Balatongyörökön. A fügés-diós finomsághoz is mindig kéznél vannak a hozzávalók. Fontos a jó minőségű, 58%-os étcsokoládé. Ebbe az alapba kerül egy magas fügetartalmú zselé, valamint a fehér- és tejcsokoládés diókrém. Ezt egy újabb réteg csokoládéval talpalják. Az üzletben nyaranta készítenek egy karamellizált fügés diófagylaltot, ami nagy kedvence a vendégeknek, így jött az ötlet, hogy szaloncukor formájában is jelenjen meg ez a két összetevő. A kísérletezés nem volt hiába, hiszen Az Év Szaloncukra lett.

„Nagyon jó érzés, különösen azért szeretem ezt a versenyt, mert itt azért közel 300 kóstoló kóstol szaloncukrot. így egy sokkal szélesebb körben látjuk azt az eredményt, hogy nemcsak a szakmai részről mondják, hanem a vevőink, a vásárlók tényleg azt mondják, hogy jó terméket gyártunk és jó irányba haladunk.” – mondta el Vadócz Jenő cukrászmester.

A cukrászdának azért is öröm, hogy ezzel a kreációval nyerhettek, mivel kevesen tudják, hogy Balatongyörök a füge egyik őshazája a Balaton-felvidéken. Ezzel nemcsak nekik, hanem a településnek is hozhattak hírnevet. Nem először vettek részt a megmérettetésen, mindig ott voltak a legjobbak között.

„Ez a térség óriásit fejlődött ebben az édesiparban. Nemcsak a szaloncukorra gondolok, hanem itt ugye gondolok a fagyira, a tortára, meg ilyenekre. És nagyon boldogok vagyunk, hogy mi nyertünk, de a harmadik helyet azt a keszthelyi Sütibolt hozta el. Úgyhogy én azt érzem, hogy ez az összefogás, ami itt kialakult, ez a szakmai segítség, ez most ebben az évben tényleg beérett.” – tette hozzá Kiss László Tibor a Promenád Kávéház tulajdonosa.

A keszthelyiek is mindig a dobogósok között voltak ezen a megmérettetésen. Idén is nagy öröm érte őket, hogy elismerték munkájukat. A harmadik helyen végzett a meggyes-marcipános szaloncukruk. Édességükben egy marcipán ganache található, ami egy meggyzselével lett kiegészítve, ez került az étcsokoládé burokba.

„Ez a harmadik éve, hogy indultunk. Az első kiíráskor ott nem tudtunk róla, ott nem indultunk, a másodiknál már odafigyeltünk, hogy ne maradjunk le a versenyről, akkor sikerült egy legjobb karamellás szaloncukrot, talán azóta is az a legnagyobb sláger itt az üzletben. A tavalyi évben egy pisztácia kategóriában első helyet szereztünk és egy kézműves szaloncukor, a mézeskalácsos is szintén az első helyen végzett.” – ismertette Németh Béla a Sütibolt tulajdonosa.

Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 196 szaloncukor közül választották ki. A megmérettetés 11 kategóriájának zsűrizésében mintegy 300 kóstoló segített. Több mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki bírálatra, hogy megtalálják a győzteseket.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek