Tisztelet a hősöknek

2021. június 1. (kedd)

A hős példamutatóan bátor vitéz és halálra is elszánt katona – hangsúlyozta a hősök napi megemlékezésen Kardos József. A nyugalmazott pedagógus felelevenítette az emléknap kialakulásának történetét és felhívta a figyelmet a hősök előtt tisztelgő keszthelyi emlékművekre. Az elmúlt évtől eltérően a járványhelyzet idén engedélyezte a megemlékezés megtartását.

A háborús hősöknek ajánlották fel a vasárnap reggeli szentmisét a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. Az elesett magyar hősök emlékezetét először 1917-ben iktatták törvénybe. A Hősök emlékünnepét az 1924-es törvény minden év május utolsó vasárnapjára rögzítette.

Keszthely elöljárói, a rendvédelmi szervek és a civil szervezetek a Vártkertben lévő II. világháborús szobornál emlékeztek. Ünnepi beszédében Kardos József kifejtette, a hős az, aki példamutatóan bátor vitéz. A harcban helytáll, kitartó és a halálra is elszánt, életét is feláldozó katona. Hozzátette, ezért van az, hogy a hősi halott emlékét és méltóságát minden egészséges társadalom nagyra becsüli. Kiemelte, nagyon fontos, hogy a háborúkban elesett katonák nem áldozatok, hanem a nemzet hősei voltak.

„A hősök emlékének tisztelete és a kegyelettel történő emlékezés rájuk fölemel és nemesíti a lelket. Mennyire igaza van Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának, amikor azt mondja: fontos, hogy tisztelegjünk a hőseink előtt, mert tudjuk, ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek hősök.” – mondta az ünnepi szónok.

Az ünnepi szónok felelevenítette a hősök napjának történetét és rávilágított mindazokra a szobrokra és domborművekre, amelyek a háborúban elesett katonáknak és civileknek állítanak emléket Keszthelyen. Minden év májusában az elesett katona özvegyét és árván maradt gyermekét ábrázoló szobor előtt hajtanak fejet az elöljárók. Az elmúlt évben a megemlékezés a járvány miatt elmaradt, most azonban ismét tiszteleghetett Keszthely hősi halottai előtt.

„Nagyon fontos nekünk, hogy megemlékezzünk róluk, hogy mindig tudjuk, hogy kik voltak az elődeink és mit tettek a hazánkért. A törvényjavaslat szellemében minden település figyelmét felhívták arra, hogy állítsanak emléket a hősöknek és így történt ez a városunkban is. Ahogy kardos József tanár úr beszédében hallhattuk és tudjuk is magunktól, a város több helyén vannak I. és II. világháborús emlékművek.” – emelte ki Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

Az ünnepség zárásaként a tisztelet koszorúit helyezték el az emlékmű lábánál. Koszorúztak a keszthelyi képviselőtestület tagjai, a Keszthelyi Rendőrkapitányság, a katasztrófavédelem is és a Zala Megyei Közgyűlés képviselői.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8090-tisztelet-a-hosoknek