Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak

2021. október 5. (kedd)

A tiszteletbeli konzulok szerepét és feladatát mutatja be a Balaton Színház múlt pénteken nyílt kiállítása. A Simándy teremben látható vándortárlatból kiderül például az is, hogy ennek a fajta civil diplomáciának már évezredes hagyományai vannak. A kiállítás a tiszteletbeli konzuli intézmény történetét mutatja be.

Pintér István miniszteri biztos mutatta be a “Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak” című kiállítást a meghívott vendégeknek, érdeklődőknek. A tárlat megnyitóján több ország tiszteletbeli konzulja is részt vett. Keszthelyen él és dolgozik Cséby Géza, aki származása révén a lengyel állampolgároknak segít, ha szükséges. „Amit az ember elhatároz, mint tiszteletbeli konzul, azért azt előbb vagy utóbb véghez tudja vinni. Itt elsősorban nem a saját érdekeinkről van szó, hanem azokról a külföldieknek az érdekeiről, akik Magyarországra érkeznek, vagy éppenséggel itt találták magukat és valamilyen gondjuk, problémájuk van” – tudtuk meg tőle.

Cséby Géza a megnyitón elhangzott beszédében utalt arra, hogy különleges hónapban látható a kiállítás, mivel az ‘56-os forradalom szorosan kapcsolódik a lengyel történelemhez is. Az ünnepségen részt vett Finnország tiszteletbeli konzulja is, aki úgy véli: a munkájukra egyre nagyobb szükség van napjainkban. Neubauer Edit így látja: „Azzal, hogy minket kineveztek és egy bizonyos procedúrán keresztül mentünk, és egy bizonyos protokoll az, amivel mi el tudjuk érni ezt a tisztséget, ez az emberekben egy nagyobb nyitottságot eredményez. Úgyhogy szerintem rendkívül fontos, és bármelyik országról beszélünk. Tehát hogy ha ha kint is vagyunk, hogy ha Magyarországra érkeznek hozzánk külföldiek, akkor is már eleve az ember érzi azt, hogy nyitottak és egy picit nagyobb bizalommal fordulnak felénk.”

A civil diplomáciának évezredes hagyományai vannak. Az utazókat, kereskedőket ellenszolgáltatás nélkül segítő önkéntesek időben jóval megelőzték az uralkodók által küldött követeket is. A tengeri kereskedelem fejlődésével főként a kikötővárosokban jelentek meg az ingyenes jogsegélyt és utazási tanácsadást nyújtó, üzleti kapcsolatokat is segítő személyek, akiket ma tiszteletbeli konzuloknak nevezünk.

„Jelen pillanatban is az minden országnak az érdeke, hogy minél több tiszteletbeli konzult küldjenek és fogadjanak a területükön, mert így egy olyan civil diplomáciai network, egy olyan hálózat épül ki, amely ellen tud állni a globalizációnak. Legutóbb azt láttuk, hogy a pandémia idején a civil konzulok rengeteget segítettek, hogy a kint rekedt magyar állampolgárokat hazahozzák” – mondta el a tiszteletbeli konzuli ügyekért felelős miniszteri biztos, Pintér István.

A “Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak” című kiállítás október huszadikáig tekinthető meg a színházban.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8475-tisztelet-a-tiszteletbeli-konzuloknak