Több ezer régiség érkezett Keszthelyre

2021. május 11. (kedd)

Biedermeier szekrény, réz gyertyatartó, bajor söröskorsó. Csak néhány tárgy abból a több ezerből, amely Bethlen Gábor boltjában megtalálható. A régiségkereskedő több mint 50 éve gyűjti az ősök által hátrahagyott tárgyakat, úgy véli, fontos lenne megőrizni ezeket az utókornak, mert több generáció emlékét hordozzák magukban. Múlt péntek óta a keszthelyiek is megtekinthetik a gyűjteményt a tulajdonos boltjában.

A teljesen eredeti állapotában lévő szekrény csak az egyik a számos bútordarab közül, amely Bethlen Gábor boltjában megtalálható. Az üzlet tulajdonosa Nagymarosról költözött Keszthelyre és öt évtizede foglalkozik régiségek gyűjtésével. Elmondta, Hévíz és a Balaton közelsége miatt bízik abban, hogy vállalkozása a járvány okozta nehézségek mellett is sikeres lesz. Az új boltjában nem csak bútordarabok, hanem számos dísz- és használati tárgy, edény- és pohárkészletek, csillárok, vázák is megtalálhatók. A tulajdonos azt mondja, ezek a tárgyak őrzik a hagyományt és az ősök tiszteletét.

„Már kézzel szinte alig csinál valaki valamit, a bútorok pozdorjából és műanyagból vannak. Ezek azért százszor jobban megtartják az értéküket. Egy mai bútornál a gyerek nekimegy, kitörik az ajtó és ki kell dobni az egészet, nem lehet javítani. Ez a szekrény, amiről szó volt, ez pedig olyan, hogy 200 éves és még mindig szekrény és ennek az ára 100 év múlva a sokszorosa lesz.” – tájékoztatott az üzlet tulajdonosa, Bethlen Gábor.

Bethlen Gábor gyűjteménye több ezer darabot számlál. A tárgyak többségét hagyatékból vásárolta, hiszen kőművesmesterként számos házban megfordult és sok családdal találkozott, akik szerettek volna megválni őseik hagyatékától. A keszthelyi boltban a gyűjtemény egy töredékével találkozhatnak az érdeklődők. A régi tárgyak mindegyike történeteket őriz, ezek közül néhányat a gyűjtő maga is ismer. A boltban két emeleten, mintegy 300 négyzetméteren várják a vásárlókat.

„Nagyon sok örökölt dolog, kihalt szülők, nagyszülők. A nagyszülőknek a tárgyait, mikor a házat eladták vagy kidobnak mindent vagy hozzájutok. Soknak nem tudom így a történetét, mert lehet, hogy 1-2 generációval visszafelé kéne kutatni és ezekről nincsen családfa és nem tudom mi.” – tette hozzáa tulajdonos.

Bethlen Gábornak mindenből jelentős gyűjteménye van, szinte nincs olyan tárgy, amit ne lehetne megtalálni a boltjában. Rendben sorakoznak egymás mellett a bajoroktól ismert söröskorsók, de többféle kristály- és üvegpohárból is válogathatnak az érdeklődők. A babagyűjtők is találnak maguknak kedvükre valót, de aki a konyhájába szeretne néhány zománcos edényt, az sem fog csalódni. Bethlen Gábor azt mondja, amellett, hogy ezek a régi tárgyak rendkívül jó minőségűek, őrzik eleink emlékezetét is és fontos lenne megőrizni ezeket az utókornak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8034-tobb-ezer-regiseg-erkezett-keszthelyre