Több helyen festettek fel kerékpáros nyomot

2023. február 22. (szerda)

Több helyszínre festettek kerékpáros nyomot az elmúlt időszakban. Többen között Keszthely-Kertvárosban, Cserszegtomajon és Reziben is találkozhatnak ezzel az úton lévők. A Magyar Kerékpáros Szövetség koordinálásában a társszervezetek valósítatták meg a munkát. Többen tették fel a kérdést, hogy ez jár-e bármilyen változtatással a közlekedésben résztvevőknek, ennek járt utána stábunk.

Keszthelyen és környékén is több kerékpárút található. Ezeket szívesen használják a biciklisek a jó időben. A Balatoni Bringakörútnak is van itt része, mely nagyon népszerű a kirándulók és a sportolók körében. Kerékpározni azonban nem csak ott lehet, ahol külön út van kiépítve. A KRESZ több olyan lehetőséget is kínál, amely a bicikliseknek előnyös. Lakóterületen belül egyes helyeken kerékpáros nyommal látják el az aszfaltot. A Magyar Kerékpáros Szövetség és partnerei folyamatosan keresik azokat az útvonalakat, ahol akár egy felfestéssel is segíthetik a közlekedésben résztvevőket.

„A legfontosabb rész, az ugye Keszthely-Cserszegtomaj-Rezi rész. Erre megy az útvonal Sümegre, illetőleg Bazsi felé. A másik fontos része pedig a Festetics-kerékpáros útvonal, ami ugye a kastélytól indul és egészen a Szépkilátóig tart. Turisztikailag ez utóbbi lesz szerintem a fontosabb, meg a jobban látogatottabb. A Festetics-attrakciókat köti össze az útvonal. És településen belül amúgy is sok a tábla, a kanyar, a kereszteződés. Ezért gondoltuk azt, hogy szükséges lenne megerősíteni ezt a nyomvonalat ez ilyen felfestéssel is.” – mondta el Tar László a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Néhány hete került az aszfaltra a kerékpáros nyom Keszthely-Kertvárosba. A felfestés része annak a pályázatnak, amit a Magyar Kerékpáros Szövetség valósít meg a Balaton körül. A Tomaji soron sok a biciklivel közlekedő, a lakók mellett többen használják ki ezt az utcát arra, hogy Hévízre, Cserszegtomajra eljussanak. A kerékpáros nyom fogalmával azonban van, aki nincsen tisztában.

„A kerékpáros nyom ez csak tájékoztató jellegű mind a kerékpárosok, mind a gépjárművezetők részére. A kerékpárosoknak iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy hol kellene kerékpározni az úttesten. A gépjárművezetőknek meg a figyelmét hívja fel arra, hogy az úton nagyobb kerékpáros létszám várható.” – ismertette Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy sebességkorlátozásra itt csak abban az esetben kell számítani, ha azt külön tábla jelzi. Ahol ez nincs kihelyezve, akkor az adott útszakaszra érvényes sebességhatárok az iránymutatóak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek