Több hosszú hétvége lesz

2023. január 10. (kedd)

Hat hosszú hétvége és kilenc munkanapra eső munkaszüneti nap lesz idén. Míg 2022-ben két szombati munkanap is volt, idén viszont nem lesz „ledolgozós” hétvége. Ennek oka, hogy egyetlen ünnep sem esik keddre vagy csütörtökre. A hosszú hétvégék az idegenforgalom szempontjából is fontosak.

A hosszú hétvégékre jellemzően megtelnek a szálláshelyek. A három vagy négynapos hétvégéket előszeretettel használják ki utazásra, pihenésre az emberek. A szállodák és az idegenforgalmi szolgáltatók külön csomagajánlatokkal, akciókkal és programokkal készülnek ilyenkor. Kiemelt időszak révén a vendég többet fizet, ezért jogosan várja el a pluszszolgáltatásokat. 2023-ban hat hosszú hétvége lesz.

Baldauf Csaba, az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatója: „Reméljük azt is – függetlenül attól hogy rengeteg a negatív gazdasági hír és azok a hatások, amik a családokat és a vendégeket elérik – hogy ettől függetlenül, legalábbis ez volt a tapasztalat, hogy a hosszú hétvégék vonatkozásában a vendégek továbbra is úgy döntenek, hogy igen, már pedig el kell mozdulni. Ezt nagy mértékben támogatja az a SZÉP kártyán lévő összeg is,a mi azért még jelentős. Én remélem azért, hogy egy-egy pihenésről nem fognak lemondani a jövőben sem a belföldi vendégek.”

Húsvétkor és karácsonykor lesznek négynapos hosszú hétvégék. Körülbelül tíz éve figyelhető meg az a trend, hogy a magyar családok nem otthon, hanem szállodában is szívesen töltik ezeket az ünnepeket. Május elsején, pünkösdkor, október 23-án és újévkor is egy-egy hétfői nappal bővül háromnaposra a hétvége.A balatoni idegenforgalom szempontjából az elő- és utószezon hosszú hétvégéi a fontosak.

Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda vezetóje: „Legfontosabbak nyilván a május 1. és az október 23. Mindkettő a Balaton szempontjából fontos. Én azt gondolom, hogy a szállodák – egyelőre a Helikon működik – de a többi szálloda belépésével Keszthelyen egy olyan új helyzet fog kialakulni, amely az elő-, utószezonban amúgy is emelni fogja majd a számokat. Nyilván a szállodák sokkal hosszabb szezonnal üzemelnek és sokkal szélesebb szolgáltatásokkal, mint az eddigi szállásadók Keszthelyen. De a hosszú hétvégék nyilván őket is erősíteni fogják és azokra fognak elsősorban koncentrálni.”

Mindenszentek és március 15-e is szerdára esik, így ezek csak munkaszüneti napot jelentenek, hosszú hétvégét nem. Augusztus 20. vasárnap lesz, ami amúgy is munkaszüneti nap. A vidéki szálláshelyeken jellemző, hogy szinte csak magyar vendégek jönnek a hosszú hétvégékre. A fürdővárosokban lehetnek ilyenkor külföldiek is, de ők több időt töltenek el itt és nem a munkaszüneti napok miatt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9945-tobb-hosszu-hetvege-lesz

Képek