Több mint 100 diák felvételizett Keszthelyről

2024. február 15. (csütörtök)

Lejárt a felsőoktatási intézményekbe felvételizők határideje. A Kulturális és Innovációs Minisztérium tájékoztatása szerint már egy megújult felsőoktatási rendszer várja a hallgatókat, amely egyedülálló karrierlehetőséget, ugyanakkor élményt is jelent. Érdemes odafigyelni, mert idén változik a pontszámítás. A keszthelyi diákok közül is sokan szeretnének tovább tanulni.

Kiscsoportokban foglalkoznak a diákokkal a Vajda János Gimnáziumban, sok esetben az érettségire készítik fel a tanulókat. 100 végzős van az intézményben, az elmúlt évekhez hasonlóan mindenki tovább szeretne tanulni. A legtöbb fiatal már az első pillanatokban beadta a jelentkezését valamelyik felsőoktatási intézménybe.

„Régóta érdekel a történelem, ezért arra gondoltam, hogy jogi pályára szeretnék jelentkezni. Már ki is töltöttem a lapot. Elsőként az ELTE jogászképzését jelöltem meg, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem jogászképzését is megjelöltem B és C tervként. A jog mellett érdekel a politológia is, úgyhogy az ELTE politikatudományok szakát is megjelöltem.” – osztotta meg Bencze Lilien Alexa.

A felsőoktatás szinte minden képzési területére van érdeklődés. A sikeres felvételihez az emeltszintű érettségikre is készülnek a diákok, hiszen amíg a középszint százalékai kétharmad, addig az emeltszint minden százaléka egy pontot érnek.

„Minden egyetem már megadta korábban a kikötéseket, hogy miből mi a kötelező. Egyértelműen az emeltszintű érettségi mindig plusz pontot ott is, ahol nem kötelező. Mi is ugye matematikából és digitális kultúrából is emeltszintű érettségit teszünk többen azért, hogy biztosítsuk magunknak, hogy mégis csak sikerüljön az első helyre bekerülni.” – fogalmazott Galambos Péter.

A leendőbeli hallgatók 62 hazai intézmény 165 alap-, 22 osztatlan és 21 felsőoktatási szakképzése közül választhatnak. A keszthelyi gimnazisták mindig jól szerepelnek a felvételin, többségüket az első helyen megjelölt képzésre veszik fel. A tapasztalat az, hogy vezető értelmiségi pályákra készülnek a vajdások.

„Én azt gondolom, hogy az idén is, ahogy a tanulóinkkal beszélgetek, mindenki nagy reményekkel és pozitív várakozással futhat neki. Hiszen itt a gimnáziumban nagyon jó alapokat kaptak, nagyon sikeresnek mondható az emeltszintű érettségik felkészítő sorozata. Ez ugye 11-12. évfolyamon folyik és ahogy itt a próbaérettségiket írják a gyerekek, az is nagyon jó eredménnyel valósul meg.” – mondta el Varga Sz. Gábor igazgató.

Ettől az évtől a felvételi 500 pontjából 100-ról már az intézmények döntenek. Az ötödik érettségi és tanulmányi tárgyat is az egyetemek választhatják meg. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint mára már 12 magyar egyetem van a világ legjobb 5 százalékában. Kiemelik azt is, hogy aki diplomát szerez, az akár 42 napon belül munkát kaphat.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek