Több mint 20 kiállítóhely várta a látogatókat

2021. június 29. (kedd)

Több ezer látogató kereste fel a keszthelyi kiállítóhelyeket a Múzeumok Éjszakáján. Az intézmények színes programokat kínáltak az érdeklődőknek, különleges tárlatvezetések, koncertek, tábortűz és gyermekfoglalkozások közül válogathattak a vendégek. A program zárásaként debütált a Helikon Kastélymúzeum új díszkivilágítása.

Este hat órakor már kígyózó sorok voltak a Balatoni Múzeum előtt. A Család Iskola bábelőadására érkeztek az érdeklődők. Egészen május végéig kérdéses volt, hogy meg lehet-e rendezni a Múzeumok Éjszakáját, de az idő rövidsége ellenére színes programokat kínáltak a kiállítóhelyek.

A Festetics-kastély parkjában a Magyar Szablyavívó Iskola Zala megyei csapata mutatkozott be. Az érdeklődők kipróbálhatták a fegyverforgatást, a szakemberek pedig egy rövid bemutatóval is megörvendeztették a látogatókat.

A kultúrakedvelőknek igazi zenei csemegével kedveskedett a Helikon Kastélymúzeum. A parkban opera- és operettslágerek csendültek fel a vendégek nagy örömére. A kényszerű bezárás alatt számos fejlesztést valósítottak meg a múzeumban, most ezeket is láthatták azok, akik jegyet váltottak.

„Az elmúlt időszak kényszerpihenője alatt mi tényleg nagyon sokat fejlesztettünk. Abszolút arra készültünk, hogy végre lesz egy olyan időszak, amikor meg tudunk nyitni és akkor mindenféle újdonsággal el tudunk kezdeni. Az idei év Múzeumok Éjszakájában valóban mindent be fogunk tudni mutatni. Bizonyos részeken megújult a kastélynak a kiállítása, új műtárgyak, teljesen restaurált új termek.” – tájékoztatott Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

A Majormúzeumban igazi tábortűzi hangulatot varázsoltak a szervezők. Az intézményben már hagyomány, hogy a Múzeumok Éjszakáján a Szent Iván-éjhez kapcsolódva máglyát raknak az udvaron. A program minden alkalommal nagy népszerűségnek örvend. Ezúttal Csider Sándor megzenésített tűzdalai csendültek fel.

„Mindenek előtt magát az eseményt vártuk nagyon, hiszen tavaly elmaradt és a pandémia miatt nagyon üres volt és kongott a major. Igen-igen örülünk, hogy meg tudtuk rendezni ezen az estén a Múzeumok Éjszakáját, és még nagyobb öröm, hogy rengetegen látogattak el hozzánk. A tűzgyújtás mellett igazi népünnepély volt.” – emelte ki Horváth Zoltán, a MMGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely intézményvezetője.

A Balatoni Múzeum éjszakai tárlatvezetései is népszerűek voltak. Az állandó kiállításban családok, baráti társaságok fedezték fel a Balaton régészeti és természeti csodáit, a hajózás és a fürdőélet történetét. Sokak érdeklődésére tartott számot a Néprajzi Látványtár is. A tárlatokban felnőttek és gyerekek is találtak kedvükre valót.

„Zalaegerszegről érkeztünk, 9 óra tájban értünk ide. Prioritásunk volt a Balatoni Múzeum, mindenképpen szerettünk volna részt venni a tárlatvezetésen.” – mondta egy látogató, Barkóczy Anita.

„Láttunk egy csomó mindent, nekem a horgászat tetszett a legjobban, Lédának meg, amikor az állatok ki voltak tömve és nagyon aranyosak voltak.” – tette hozzá két másik látogató, Kovács Léda és Somogyi Noémi.

A hagyományokhoz híven idén is fényjáték zárta az események sorát a Festetics-kastélyban. Az idei program azonban különleges volt, hiszen most debütált a Helikon Kastélymúzeum új díszkivilágítása. A számos színben pompázó lámpák különleges látványt nyújtanak a látogatóknak, az érdeklődők ettől kezdve minden este gyönyörködhetnek az új attrakcióban.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8176-tobb-mint-20-kiallitohely-varta-a-latogatokat