Több mint 35 ezren látták a Munkácsy-kiállítást Keszthelyen

2011. október 5. (szerda)

Öt hónap alatt több mint 35 ezer látogató tekintette meg a hétvégén zárult Munkácsy Keszthelyen… ahogy még sosem láttuk címet viselő kiállítást – tájékoztatta a Helikon Kastélymúzeum igazgatója kedden az MTI-t.

Pálinkás Róbert azt mondta: bár április végén szinte reklám nélkül nyílt meg a több mint 70 Munkácsy-festményt felvonultató, egyedi összeállítású tárlat, a nyári hónapokra jelentősen megnőtt az érdeklődők száma. A kastélymúzeum számára kiemelkedő jelentőségű kiállítást végül több mint 35 ezren látták.
Az igazgató hozzátette: a kezdeti hiányos marketingmunkát ellensúlyozva a képek egy részét biztosító Munkácsy Alapítvány jóvoltából óriásplakátok és budapesti reklámok készültek, ennek is köszönhető, hogy a júliusi hűvösebb napokon sorokban kígyóztak az ország minden részéből érkezett látogatók a bejáratnál. Az utolsó héten a Zala megyei lakosok féláron látogathatták a tárlatot, de a keszthelyi iskolások is kedvezménnyel tekinthették meg a kollekciót.

Minden valószínűség szerint ebben az összeállításban évekig nem lesz látható ilyen sok Munkácsy mű, amelyek egyik részét a Magyar Nemzeti Galéria, a többit Pákh Imre műgyűjtő alapítványa adta kölcsön – vélekedett Pálinkás Róbert. Elmondta azt is: a kastélymúzeum jövőre két nagy időszakos tárlatot tervez, de miután még tárgyalnak a múzeumokkal, a részletekről csak később számol be.

A Munkácsy Keszthelyen… ahogy még sosem láttuk címet viselő tárlat április 28-án nyílt meg a Helikon Kastélymúzeumban. A Magyar Nemzeti Galéria és Pákh Imre magángyűjteményének kincsei közül látható volt például a Milton, az Ásító inas, a Poros út, az Éjjeli csavargók, a Vihar a pusztán című festmény, Paál László portréja, valamint több tanulmány és zsánerkép is. Czoma László, az intézmény akkori igazgatója az MTI-nek azt mondta: a több mint 70 képet a kastélymúzeum Hintómúzeumának jelentős beruházást igénylő speciális átalakítása után állíthatták ki.

(forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek:
Széchenyi- és Kittenberger-emlékszoba nyílt a Vadászati Múzeumban
Belvárosi nyári esték a Festetics kastéllyal
Éjjel is a Kultúra Magyar Városa Keszthely
Keszthelyi Nyári Játékok a kastélyparkban
A Festetics kastély kitárja kapuit a keszthelyiek előtt
Pálinkás Róbert a kastélymúzeum élén
A Festetics kastély első ízben a Múzeumok Éjszakáján