Több mint 400 tonna lomot gyűjtöttek be

2019. október 22. (kedd)

Szeptember 11-én Fenékpusztán, a város területén pedig utcák szerinti beosztás szerint végezték az őszi lomtalanítást. A Keszthelyi HUSZ Nonprofit Kft. időben értesítette a lakosságot a hulladékszállítási napokról. Az öt körzet utcáiban Keszthely területét az elmúlt hetekben rengeteg kidobott, feleslegessé vált hulladékot raktak az ingatlanok elé az emberek. A lomtalanítási akció a hét végén fejeződött be.
Négy szállítóautó folyamatosan cserélődött a lomtalanítás utolsó napján a kijelölt körzetben. Jól látható, hogy nem volt olyan ingatlan a családi házas lakóövezetben, ahol ne lett volna dolguk a hulladékszállítóknak. Bár az őszi lomtalanítás alkalmával a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat, amelyek méreteik miatt nem rakhatók a hulladékgyűjtő-edénybe gyűjtik össze és szállítják el, minden lomot kiraktak az emberek. Ruhát, üveget, fajansz termékeket, festékmaradékokat azok csomagolóanyagait, annak ellenére, hogy évente több alkalommal felhívja a Keszthelyi HUSZ Kft. a lakosság figyelmét arra, hogy mit tartalmazhat a lakossági hulladék lomtalanításkor. Több lakóház előtt ott is maradt a kirakott lom.

„Ebben a kérdésben komoly javulásról nem tudok beszámolni, annak ellenére, hogy úgy gondolom próbáljuk alaposan tájékoztatni a lakosságot arról, hogy mi a lom definíciója, mi az ami ebbe tartozik és mi az ami nem. Ennek ellenére építési törmeléknek minősülő bontási hulladékokkal, fajanszokkal, ablak keretekkel, ajtó keretekkel is találkoztak a kollégák. Ezek mind olyan hulladékok, hogy igaz, hogy térítés ellenében, de a hulladékkezelő telepre kell kivinnie.”- mondta a HUSZ Kft. ügyvezetője Kőrös László.

Kőrös László elmondta, hogy Keszthelyen szeptember 11-én kezdték meg a lomok begyűjtését és október 19 –én a Zámor térségben és a Vásár tér környékén fejezték be. A Kárpát utcában kirakott nagyméretű konténer elszállításával befejeződik a 2019. évi lomtalanítás. A limlomot megjelölt napokon a körzetekben reggel 6 óráig lehetett kirakni a közterületre, úgy, hogy a közlekedést ne akadályozza. A szolgáltatás logisztikájában változás nem volt, az elszállítást az előző évek gyakorlatával megegyező módon végezték a lakott területről.

„Összességében 400 tonna körüli az a mennyiség amit az öt hét vége alatt összegyűjtött a HUSZ Kft. Szeptemberben három hétvége volt és októberben pedig kettő hétvége amit dolgoztunk. Ezek a napok szombatra lettek tervezve. De gyakorlatilag egy kivételével minden alkalommal elcsúsztunk egy kivételével a vasárnapba is, mert annyi volt a hulladék, hogy nem győzte a négy kukásautó.”- adott tájékoztatást az ügyvezető.

Intézményekre, vállalkozásokra, kereskedelmi egységekre nem vonatkozott az akció. Lakossági lomtalanítás legközelebb egy év múlva lesz Keszthelyen, melynek pontos időpontjáról időben kapnak tájékoztatást az ingatlantulajdonosok.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6506-tobb-mint-400-tonna-lomot-gyujtottek-be?fbclid=IwAR0uwxWQeqGh4A-HpRyAi1ZCEw56gsnbCQgOPoJiqN9Nw7R28KoI66oamvo