Több, mint egymilliárd forint kutatásra, fejlesztésre

2019. november 8. (péntek)

Fejlesztésekre, kutatási programokra, humánerőforrás megtartásra és fejlesztésre fordíthat több mint egymilliárd forintot a Georgikon. Egy már folyamatban lévő pályázatról számoltak be tegnap a Pannon Egyetem munkatársai. A 48 hónapos futamidejű programnak köszönhetően az eszközparkját is fejlesztheti a keszthelyi kampusz. A projekt keretében zajló tudományos munka célja, hogy un. genomikai vizsgálatokkal irányt mutassanak a fenntartható növénytermesztéshez.
A Pannon Egyetem Georgikon Karán zajló genomikai kutatómunka eszközfejlesztésére is lehetőség lesz a sikeres pályázatnak köszönhetően. A “Festetics Imre Bioinnovációs Kiválósági Központ és Stratégiai Kutatás, Fejlesztés, Innováció Projektműhely” című pályázat összege 1 milliárd 36 millió forint, amely az elszámolható költségek 100 %-a. A projekt nagyléptékű tudományos kutatási célkitűzéseket valósít meg.

Polgár J. Péter, a Pannon Egyetem Georgikon Karának dékánja így fogalmazott: „Egy gazdaságélénkítő, laborkapacitásokat, minőségi munkaerő-utánpótlást biztosító olyan fejlesztő projekt, ami kapcsolódik a jelenlegi kutatási területeinkhez, és nagyon-nagyon komoly perspektívákat nyithat ott, ahol az üzemekkel való kapcsolat, a klímaváltozás kihívásainak történő megfelelés, és ezeknek a kapcsolatrendszereknek direkt szolgáltatásokkal történő konvertálása az elsődleges feladat.”

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében megrendezett projektnyitón a dékán elmondta továbbá: az egyik fő cél, hogy a Pannon Egyetem keszthelyi kampuszán megvalósuló fejlesztések és kutatási programok a globális klímaváltozás mezőgazdasági és ökológiai kihívásaira megfelelő válaszokat adjanak. Gelencsér András, az egyetem rektora köszöntőjében megjegyezte: a kutatói bázis már a projekt megnyerése előtt rendelkezésre állt. A projekt szakmai vezetője, Taller János egyetemi tanár, tanszékvezetője elmondta: élettani feltárásaik genomikai, DNS-alapú eredményekkel való megerősítése magasabbra emeli kutatásaik szintjét. Hozzátette: „Az által, hogy megállapítjuk a genomikai vizsgálatokkal, hogy hogyan változik a kezelés hatására a mikrobák összetétele, ezzel valamennyire választ tudunk adni vagy irány tudunk mutatni a fenntartható növénytermesztés vonatkozásában, és tippeket tudunk adni a növénytermesztőknek, hogy milyen művelési ágakat érdemes választani az egyes növényfajok esetében.”

A projekten belül egy egyedi eszközpark beszerzésére kerül majd sor. A legmodernebb, nagy átbocsátó képességű elemző technikák, nagy számítási kapacitásra képes bioinformatikai rendszerek vásárlására nyílik lehetőség. Mindemellett a meglévő kutatói állások megtartását, valamint hat új munkahely létesítését tudják biztosítani a pályázati forrásból.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6557-tobb-mint-egymilliard-forint-kutatasra-fejlesztesre?fbclid=IwAR3b5oOexihVgtKSRtLyENfP_wHRuCTByOQnOFgm-uNzA9e8WFSZrIuslZw