Több mint kétezren vettek részt a Múzeumok Éjszakáján

2019. június 25. (kedd)

18 helyszínen várták az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján Keszthelyen szombaton. A délutáni vihar miatt a szabadtéri programok elmaradtak, de ennek ellenére is sokan járták a várost gyalogosan vagy dottóval és tértek be a különböző kiállítóhelyekre. Hazánk legnépszerűbb kulturális rendezvénye 2003 óta várja a látogatókat országszerte.
A Georgikon Majormúzeumban a hagyományokhoz híven tábortüzet gyújtottak a Múzeumok Éjszakáján. A kiállítóhelyen a délutáni vihar miatt a szabadtéri családi programok elmaradtak, az érdeklődők azonban megnézhették a kiállításokat, és a pálinkakészítés rejtelmeibe is beleshettek. A Balatoni Múzeum vendégei tárlatvezetéssel tekinthették meg a kiállításokat. A gyerekeknek is számos programot kínáltak az aulában, volt arcfestés és agyagozás is. A Múzeumok Éjszakája az intézményekben dolgozók számára is nagy élmény.

„Mi is élvezzük ezt. Itt vagyunk egész éjszaka, éjjel 1-ig, 2-ig, de olyan gyorsan elrepül az idő. Egy kicsit más a hangulata a Múzeumok Éjszakájának, mint egy normál múzeumlátogatásnak. Ilyenkor családok jönnek, sokan jönnek, kicsit többet is akarnak talán velünk beszélgetni, mi is több programot kínálunk. Ilyenkor az összes kiállításunkat kinyitjuk, új kiállítást nyitunk.” – mondta Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója.

A Vadászati Múzeum tárlata is nagy népszerűségnek örvendett a látogatók körében. Az érdeklődők öt kontinens mintegy 200 vadfaját vehették szemügyre. Hidvégi Béla munkájának köszönhetően az intézmény gyűjteménye Európában páratlan értéket képvisel. A trófeákat eredeti élőhelyükön láthatják a múzeum vendégei.

„Tetszik, szeretjük. Elsősorban az állatok miatt jöttünk, kettő kisgyerekkel vagyunk és az állatok nagyon tetszenek, főleg az egy évesnek. Sikongat, játszana velük. Élvezik.” – mondta egy látogató, Szép Miklós.

Minden évben a kastélymúzeum enteriőr kiállítása tart számot a legnagyobb érdeklődésre. A 18-19. századi főúri életformát bemutató tárlatot csoportos vezetéssel lehetett végigjárni. A hangulatot fokozta, hogy a múzeum dolgozói korhű ruhákban vezették végig a látogatókat a Festeticsek egykori rezidenciáján.

„Voltunk a Kályhamúzeumban, szeretnénk menni a Festetics-kastélyba, meg vadászmúzeumban voltunk, Hintómúzeumban, szeretnénk dottózni.” – mesélte Takács Olivér.

A Keszthelyi Belvárosi Múzeumok is kinyitották kapuikat éjszakára. A Babamúzeumban három emeleten csodálhatták meg az érdeklődők a népviseleteket. A Vidor Játékmúzeum jó alkalom volt az idősebbeknek a nosztalgiára, a fiataloknak meg arra, hogy megismerjék szüleik játékszereit. A Múzeumok Éjszakája résztvevői igyekeztek a város több kiállítóhelyére is eljutni.

„Keszthelyen elég sok mindent megnéztünk, de annyi rengeteg minden van, hogy azért ezt így mind bejárni, meg sokan is voltak, de rengeteg szép helyen jártunk, többek között a Babamúzeumnál is, a Festetics-kastélynál, akkor a Vadászati Múzeumnál. Gyönyörű, igazából nagyon szép.” – emlte ki egy érdeklődő, Ifjovics Evelin.

A keszthelyi programsorozat egyik különlegessége a zsinagóga volt, amely az elmúlt években rendszeresen megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Az érdeklődők az egyházi intézmény és a keszthelyi zsidóság történetét is meghallgathatták.

„Mikor elvitték a szeretteinket, akkor innen hordták szét – finoman mondva – az ingókat. Állítólag lóistálló is volt. Mikor a szüleink, nagyszüleink megjöttek, akkor ez a zsinagóga üres volt. A padokat a kéthelyi zsinagógából hozták ide, és kezdték a hitközségi életet is.” – tájákoztatott Rejtő Gábor, az EMIH Keszthelyi Hitközségének elnöke.

Keszthelyen mintegy 18 helyszínen várták a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. A szombat délutáni vihar miatt a szabadtéri programok többsége elmaradt, de ennek ellenére is számos érdekes programban bővelkedett az idei rendezvény is.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6154-tobb-mint-ketezren-vettek-reszt-a-muzeumok-ejszakajan?fbclid=IwAR2bTttETTMsQX5vGpMMYWzYuBkc2rYnhYZpxbCU974YuTwDmYPAjZlcux4