Többszáz fát ültetnek Keszthelyen

2023. október 13. (péntek)
KesztHelyi identitás

Több mint 200 fa ültetését tervezi a keszthelyi önkormányzat az idei évben. A Keszthely a fasorok városa című program keretében több utcában is pótolják a csemetéket, emellett teljesen új fasorokat is létesítenek. Az elmúlt évben csaknem 200 fát ültettek el saját forrásból.

Az elmúlt években előre meghatározott koncepció szerint ültettek fákat. Ennek keretében a Fő tér szélén 16 új fa került a földbe a fasor hiányzó részének pótlására. Ezt folytatják a projekt első ütemében, amikor a főbb útvonalak mentén – így a Tapolcai úton, a Vásár téren, a Kossuth Lajos utcában vagy a Georgikon utcában telepítenek. A fák fajtájára is külön figyelmet fordítanak.

„A legtöbb utcában hárs, illetve juhar fasorok találhatóak, tehát a most meghirdetett program keretén belül a csemeték döntő része ezekhez a fajtákhoz fog tartozni. Amit viszont én külön kiemelnék, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektetünk majd a csemetékre, tehát az a lényeg, hogy nagyon széles környezettűrő képességgel rendelkező, megfelelő méretű, csemetekertben előnevelt parkfákat szeretnénk elültetni.” – tájékoztatott Sáringer-Kenyeres Marcell, önkormányzati képviselő.

Az idén pályázott is az önkormányzat faültetésre. Ennek keretében például a Georgikon utcában és a sétálóutcán lévő fasort pótolták. A keszthelyi strandok területén is fásítottak, összesen 65 csemete került a földbe. A Schwarz lakótelep két zöldterületén teljesen új fatelepítést hajtottak végre. A Keszthely a fasorok városa keretében többek között a Hévízi, a Csapás és a Zsidi úton, valamint a Georgikon és a Fodor utcákban ültetnek új fákat vagy pótolják a hiányzókat.

„Keszthely híres a fasorairól történelmileg is. Ha a Fenyves alléra gondolunk vagy a gesztenye fasorra, de a városban is több olyan fasor van, ami mindenképpen fontos az itt lévőknek és az ide érkezőknek. Ezt szeretnénk erősíteni, ezért már idén ősszel több mint 230 fát ültetünk el, ennek keretében a kivezető utak közül a Hévízi út mellett, a városon belül a Csapás úton, a Georgikon utcában, a Fodor utcában lesznek új fasorok.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A faültetésekről tartott sajtótájékoztatón Manninger Jenő elmondta, a fákat a VÜZ Kft. telepíti, de lehet csatlakozni az ültetéshez. Ebben az esetben feltüntetik a támogató nevét. Bejelentette, hogy az önkormányzat támogatja az Erzsébet-liget és 10 keszthelyi fa védetté nyilvánítását.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek