Többszáz zarándok a Kis Szent Teréz búcsún

2023. október 2. (hétfő)
KesztHelyi identitás
Lisieux-i Szent Terézt ünnepelték vasárnap Keszthelyen. A Kármelita Bazilika védőszentje tragikusan fiatalon hunyt el, tanításai azonban ma is érvényesek. A templom zsúfolásig telt hívekkel, az ország több pontjáról is érkeztek zarándokok. A szentmisét Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora celebrálta.

Kis Szent Teréz búcsúja a Kármelita Bazilika egyik legnagyobb ünnepe. Ilyenkor díszbe öltözik a templom, és nem csak a helyiek, hanem más településekről érkezők is részt vesznek a szentmisén. Szent Teréz Franciaországban született, már egészen kiskorától kezdve – nővérei példáját követve – apáca szeretett volna lenni. Korán rátalált a karmeliták útjára, életkora miatt azonban a kolostorba nem vették fel. Végül 1888-ban léphetett be a Lisieux-i Kármelbe. A keszthelyi szentmise ünnepi szónoka arra bíztatta a híveket, hogy Teréz példáját követve bízzanak Krisztusban, és járjanak a jó útján.

„Az ő híres kis útja a mindennapok áldozatának a vállalása, és szeretettel lenni egy szeretetlen világban. Ez áldozatos, engesztelő jellegű valami, de azt gondolom, ma nagyon-nagyon sok gonoszság történik, arra a még nagyobb gonoszsággal való válasz nem jó válasz. Szeretettel kell válaszolni, ez nem jelent gyengeséget, meg puhányságot, hanem a megszelídített erőnek a diadala. Lassú, de igazi diadala ez.” – tájékoztatott Dr. Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora.

Az ünnepi szentmisén a zarándokok mellett meghívottak is részt vettek. A liturgia alatt a szentendrei Szent András Katolikus Általános Iskola gyerekkórusa énekelt. Kis Szent Teréz szimbóluma a rózsa, így ezekből készült a templom díszítése. Az ünnepi alkalomra új festmény is született Terézről. A szentmise végén 500 szál rózsát áldottak meg, ezeket a hívek magukkal vihették. A Kis Szent Teréz búcsú minden évben felemelő élmény a résztvevőknek és a plébániának egyaránt.

„Amikor ünneplünk mondjuk egy születés- vagy névnapot, összejön a család hálát adni, örvendezni. Ilyen egy templomi búcsú is, hiszen ez a közösségünknek a legnagyobb ünnepe. Nyilván van a Kármelhegyi búcsú, de a templomunknak a védőszentje Kis Szent Teréz. Pont a mai napján, és az idei esztendőben jubileumi év, hiszen 150 évvel ezelőtt született, és talán érezhető is volt a hangulatban, ünnepélyesebb volt.” – emelte ki Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

Az idén is lehetőség volt levelet írni Kis Szent Teréznek, kéréseket megfogalmazni felé. Ezekért a világban élő kármeliták imádkoznak. A búcsú leglátványosabb mozzanata a rózsaeső, ez most sem maradt el. A szertartással Kis Szent Teréz halála előtti utolsó mondatára emlékeztek: „Miután meghalok, rózsaszirmok záporozzanak rám”.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek