Töpörtyű sült, forralt bor készült Zalaszántón

2023. január 24. (kedd)

24 csapat nevezett a zalaszántói Töpörtyűsütő és forraltborfőző fesztiválra. A népes résztvevők az ország több településéről érkeztek. Az elkészült ételeket zsűri is értékelte, de senki nem ment haza üres kézzel.

A Gersei-Pethő Kúria udvarán kora délután szelték már a zsírszalonnát, melyet az üstökben sütöttek meg A zord időjárás sem tántorította vissza a jelentkezőket attól, hogy részt vegyenek a versenyen. Többek között Tapolcáról, Sümegről, Várvölgyről is érkeztek csapatok, de Biatorbágyról és Dunaújvárosból is ellátogattak a településre. Mindenkinek megvolt a maga taktikája. A legtöbben abban értettek egyet, hogy egyforma méretűre kell szeletelni a hozzávalót.

„A titok, szerintem egyszerű. Só, kis tej és kész. Mást nem szoktunk beletenni mi.” – mondta el Klajcsi György.

A fesztivált hatodik éve szervezik meg a településen. Első alkalommal 14 csapat nevezett, számuk évről évre növekszik. A csoportok szívesen kínálták egymást különböző finomságokkal. Sajttálak, zsíros kenyér és péksütemények is sorakoztak az asztalokon. A forró italokból sem volt hiány, ezeket is szívesen kortyolták.

„Ez egy téli rendezvény. Igazából ezeket lehet a legolcsóbban kihozni, igaz a szalonna azóta már megdrágult, de amikor elkezdtük, akkor olcsó volt. És mivel borvidéken vagyunk a bor az adott és ebből kifolyólag a töpörtyűt olcsón ki tudtuk hozni, ezért erre tettük a voksunkat.” – osztotta meg Szabó Lajos főszervező.

A rendezvénynek fontos közösségformáló szerepe van. A jó hangulat, a barátkozás és az új ismeretségek kötésének előteremtése a fő célja. A településen több hasonló program is ezért jött létre, mint a tojásfesztivál vagy az almafesztivál. A civilek által létrehozott rendezvény azt is mutatja, hogy jól zajlik az együttműködés.

„Nagyon örülünk neki, ez a célunk. Ugyanis a civil szerveződések során baráti társaságok alakulnak ki és azok vonzzák a többi településről is ide az embereket. Érdekes módon nagyon sok településről nagyon jó hangulatban jönnek az emberek és távoznak természetesen innét.” – véleményezte Dézsi Attila polgármester.

A töpörtyűt még melegen is lehet fogyasztani, ledarálva pedig sokan krémet készítenek belőle, melyből egyesek tepertős pogácsát sütnek. Egyes források szerint a szalonna erősíti az immunrendszert. Kis mennyiségű fogyasztása elősegítheti a koleszterinszint csökkenését és javítja a szervezet ellenálló képességét is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9986-toportyu-sult-forralt-bor-keszult-zalaszanton

Képek