Töretlen a népszerűsége a kéktúrázásnak

2024. január 30. (kedd)

Több mint 1300-an teljesítették 2023-ban a kéktúrákat. A Magyar Természetjáró Szövetség által működtetett három útvonalnak töretlen a népszerűsége, folyamatosan nő az ezeket teljesítők száma. A Keszthelyi-hegység kedvelt helyszín a túrázók körében, a térségben többször is hirdetnek meg természetjáró eseményeket, programokat.

A kéktúrákon 2022-ben vettek részt eddig a legtöbben. Akkor 1320 főt regisztráltak. A Magyar Természetjáró Szövetség adatai szerint 2023-ban az Országos Kéktúrát 793-an teljesítették. Emellett a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 343-an, az Alföldi Kéktúrát pedig 169-en fejezték be. A társaság örömmel jelentette be, hogy jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik mindhárom útvonalon, azaz a teljes Országos Kékkörön mentek végig. Míg tavalyelőtt 80-an, addig 2023-ban 124-en jegyeztették be ezt a teljesítményt.

„2023-ban 1300 fő felett volt a teljesítők száma. Ez egész pontosan egyébként 1305 fő. Kicsit talán azért csalóka, mert ha több idejük van az önkéntesként dolgozó ellenőreinknek, akik ugye 4-en vannak és ők végzik az igazolófüzeteknek az ellenőrzéseit és gyorsabban tudnak haladni, – azért a decemberben nagyon leterheltek, mert nagyon sok füzetet kapunk az évvégével – akkor lehet, hogy még egy kicsit több a teljesítőknek a száma, akik beleszámítódnak ’23-ba.” – osztotta meg Stramszky Judit, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai igazgatója.

Az adatok szerint minden korosztály képviselteti magát a teljesítők között. A legfiatalabb túrázó 7, a legidősebb pedig 82 éves volt.  A nyáron köszönthették az Országos Kéktúra 9000. teljesítőjét. A nemek közti arány változatlan, ismét 60-40%-ban a férfiak regisztráltak többen. Folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik elkezdik valamelyik kéktúrát, ez az igazolófüzetek eladási statisztikájából is jól látható. 2023-ban 19.991-et vásároltak ezekből. A szakaszok közül népszerűek a főváros környékiek, de a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidék is a favoritok között van. A térségben többször is szerveznek olyan túrákat, melyek a kéktúra útvonalát is népszerűsítik. A Vonyarcvashegyi Tourinform többek között a Kéktúrázás Napjához is csatlakozott már. A természetben való barangolás rendkívül népszerű mind a helyiek, mind a turisták körében.

„Azt gondolom, hogy egyre népszerűbbek a túráink. Azt látom, hogy ehhez országosan is reklámot kap, Természetjáró Szövetség által, tehát ők is népszerűsítik. Ez mind a mi egyesületünket, a Tourinformot is nagyban segíti ahhoz, hogy egyre többen jöjjenek és fedezzék fel a Balatont.” – mondta el Horváth Tamás a Tourinform Vonyarcvashegy irodavezetője.

A vonyarcvashegyiek tavasszal, ősszel és télen is szerveznek különböző kirándulásokat. Mind a vezetett, mind pedig az egyéni teljesítmény túrákat kedvelik a barangolni vágyók.  Most szombaton is várják az érdeklődőket, akik a Keszthelyi-hegység kilátóit, valamint a Vadlán-likat is felfedezhetik a következő természetjáráson.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek