Történelmi idők sodrában – Az első világháborúra emlékeznek

2014. november 17. (hétfő)

Történelmi idők sodrában címmel az első világháborúról nyílt centenáriumi kamarakiállítás szombaton a keszthelyi Balatoni Múzeumban. Havasi Bálint igazgató köszöntőjében elmondta: Keszthely vezetése történelmi emlékbizottságot hozott létre annak érdekében, hogy a száz évvel ezelőtt kitört első világháború történéseit méltó programokkal idézzék fel, s a hősök előtt tisztelegjenek.

A Balatoni Múzeum azt vállalta, hogy kamarakiállítást, illetve egy nagyobb megyei tárlatot nyit. A felhívásukra számos anyaggal gazdagodtak, voltak, akik fotókat, egyéb tárgyi emlékeket adományoztak a múzeumnak, mások elmesélték az általuk ismert, hallott világháborúval kapcsolatos eseményeket. De volt egy Keszthelyről elszármazott idős hölgy, aki segítséget kért a múzeumtól, hogy a háborúban eltűnt unokabátyjainak nyomára jusson ennyi idő múlva is. Havasi Bálint elmondta: reményeik szerint sikerült neki segíteni, és olyan hatóságokhoz irányítani, akik a hősi halottakkal foglalkoznak.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere megnyitójában hangsúlyozta: fontos az emlékezés, hiszen az első világháború tragikus hatása a mai napig tart, legyen szó az áldozatokról, Trianonról. Hozzátette: „Ezt a háborút nem vesztettük el, a magyar katonák hősiessége elmondhatatlan példát mutatott az itthon maradottak számára. Fejet hajtok előttük most és a jövőben is.” Úgy fogalmazott, a gyermekeinknek, unokáinknak egyaránt el kell mondani ezt a hősiességet, példamutatást.

A történelmi idők sodrásában című kiállítást Horváth Gábor, a tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület elnöke ismertette képes vetített előadás keretében. S hogy mit tekinthet meg a látogató? A Balatoni Múzeum részben saját anyagából, részben a már 2014 tavaszán tett gyűjtési felhívásra beérkező tárgyakból, dokumentumokból rendezi meg a kiállítást. A látogató szembesülhet vele, hogy a közemberek, a katonák és otthon maradt családjuk számára milyen változásokkal és sorsfordító, tragikus eseményekkel járt a háború, hogyan élték meg az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó időszakát. A múzeum különböző szakgyűjteményeiből plakátok, újságok, levelezőlapok, levelek részletei, idézetei jelennek meg, továbbá válogattak a fegyverekből, a sapkajelvények és kitüntetések több ezres állományának legkülönlegesebb és legszemléletesebb darabjaiból, a háborús propaganda tárgyaiból és a hadifogolytábori lét relikviáiból. A kölcsönkapott tárgyakhoz saját családi, egyéni történetek is járulnak. A hagyományos, vitrines-faliképes-tablós bemutatási formát kiegészíti a digitális lapozó és a monitor, korabeli filmrészletekkel, katonadalokkal.

(forrás – szöveg és fotó: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)