Történelmi siker az EuroSkillsen

2021. október 11. (hétfő)

Aranyéremmel tért haza a grazi EuroSkills versenyről Cságoly Laura. A végzett kozmetikus négy évig készült a megmérettetésre. A kiváló eredményért az Asbóth iskola, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és Keszthely városa is köszönetet mondott. Az ünnepi vacsorán elhagzott, Laura a felnövekvő és az előtte járó generációnak is példát mutat.

Történelmet írt Cságoly Laura Grazban. Az Asbóth iskolában végzett kozmetikus a dobogó legfelső fokára állhatott fel az EuroSkills versenyen. Laura korábban már megmérette magát a kazanh-i világversenyen, onnan kiválósági éremmel térhetett haza. A mostani eredmény négy év tudatos és szorgalmas munkájának köszönhető. Az aranyérmes úgy fogalmazott, az utolsó pillanatig nem hitte el, hogy ő lehet Európa legjobbja.

„Hatalmas élmény volt, hiszen teljes mértékig nem számítottam arra, hogy a dobogó legfelső fokára fogok állni, hiszen a pontszámok nem voltak publikusak. Úgyhogy kérdezgettem is az épületasztalos versenyzőt, hogy milyen volt a dobogó legfelső fokán állni. Igazából nem volt túl sok időnk arra, hogy ezt kiélvezzük, de úgy gondolom, hogy egy örökre szóló élmény lesz számomra.” – mondta Cságoly Laura, az EuroSkills 2021 verseny aranyérmese.

A nem mindennapi teljesítményt Keszthely, az Asbóth iskola és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum is elismerte. A köszöntő ünnepségen elhangzott, Laura némileg kitaposott úton járt, hiszen az oktatási intézmény számos diákja mérette már meg magát hazai és világversenyeken. Ugyanakkor ez az aranyérem az iskola legmagasabb szakmai eredménye, ami örökre beírja a versenyzőt az Asbóth történelmébe. A felkészítésben az intézmény oktatói és egykori diákjai is részt vettek.

„Ez egy 120 napos ciklus. Ez a 120 nap, ez tulajdonképpen 8 óra munkából áll. Feladatot kap és a szakértő felügyeli ezt a tevékenységet vagy pedig tényleg kontaktórák vannak, amikor ott van és a tesztprojektnek az elemeit gyakorolja. Ezt a felkészítő csapatot tulajdonképpen 8 fő alkotja, itt van angol felkészítő, van kozmetikai szakmai felkészítő és van körmös felkészítő. Úgyhogy nagyon-nagyon szerteágazó és széles team.” – tájékoztatott Linhart Rita, a ZSzC Keszthelyi Asbóth Sándor Technikumának stratégiai és versenyeztetési igazgatóhelyettese.

Cságoly Laura teljesítményét Keszthely polgármestere is értékelte. Nagy Bálint elmondta, ez az aranyérem nem jöhetett volna létre csapatmunka nélkül, amelyben nem csak a versenyző és az intézmény, hanem a szülők is részt vettek. Hozzátette, Laura példát mutat a felnövekvő és az előtte járó generációnak is, és az elért eredményre nem csak Keszthely, hanem az egész megye büszke lehet.

„Nagyon örülünk annak, amikor fiatal emberek tudnak olyan példamutató eredményeket – akár szakmai, akár sport, akár magánéletben – felmutatni, elérni, amik tényleg azt gondolom, hogy példát mutatnak nem csak a náluk fiatalabb generációknak, hanem akár sokszor a náluk idősebb generációknak. Azt gondolom, hogy ez a mai nap, ez a mai este, ez az eredmény, amit itt ma ünneplünk, ez egy kifejezetten jó példa erre.” – emelte ki Keszthely polgármestere.

A grazi EuroSkills versenyen három napon át vetélkedtek egymással a szakma legjobbjai. Az Asbóth iskola már készül a következő megmérettetésre, a WorldSkills shanghai-i programjára már elkezdték a felkészülést a következő versenyzővel.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8490-tortenelmi-siker-az-euroskillsen