Történetek a majorból

2023. október 26. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Megjelent a Történetek a majorból című kiadvány. A Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület helytörténeti mesefüzete 200 évvel ezelőttre repíti vissza az olvasót a Festetics-család egykori tangazdaságába. A történetben nem csak a mai Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyként működő épületegyüttes jelenik meg, hanem az Élménygazdaság lakói is.

A történet Bodon Misi, egy dolgos parasztcsaládba született fiú életének első időszakát meséli el. A Georgikon megalapításának híre gyorsan eljutott a zalai kisfaluba, ahogy az is, hogy a szegény gyerekek fizetség nélkül tanulhatnak. Így történt, hogy Misi kiemelkedett a paraszti sorból és megtanult írni, olvasni. A kötet kiemelten hozzájárul ahhoz, hogy a Festetics-örökséget a fiatalok is maguknak érezzék.

„Magam is azt gondolom, hogy nem csak a kastély kell kinyitni, hanem olyan élettel kell megtölteni, amivel a gyermekeink is magukénak tudják érezni. Ebben látom azt a jövőt, amiben 200 év múlva is majd tudni fogják a gyermekeink azt, hogy Fenékpusztán milyen fantasztikus lovas élet volt, vagy azt, hogy miért pont Festetics volt az, aki az első európai felsőoktatási egyetemet létrehozta.” – emelte ki Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A kötet kiadója a Zala Múltjáért Hagyományőrző Egyesület. A szervezet jellemzően interaktív foglalkozásokat tart különböző múzeumokban. Az elmúlt években a Göcseji Múzeumhoz kapcsolódóan jelentettek meg kiadványt. A keszthelyi majort Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum korábbi igazgatója ajánlotta a figyelmükbe.

„Észrevettük, hogy, amit mi tevékenységet bemutatunk, azt nagyon élvezik a gyerekek, a szülők, nosztalgiáznak a nagyszülők. Akkor úgy döntöttünk, hogy kellene egy olyan kiadványt létrehozni, amiben – amit ott elbégeztek kukoricamorzsolás, darálások, vagy akár amilyen közegben mozogtak, egy múzeumi közegben, azt ők egy kiadvány formájában haza tudják vinni, át tudják lapozni, és vissza tudnak gondolni esetleg arra a pillanatra, amikor ők azon a helyszínen kirándultak.” – tájékoztatott Papp Tamás, a Zala Múltjáért Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A kiadvány megjelenését Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője és Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke is támogatta. A történetet Balaton László zalaegerszegi író írta, akinek a Majormúzeum vezetője, Rajnai Virág nyújtott szakmai segítséget. A kiszínezhető illusztrációkat Molnár Éva készítette.

„A múzeumunknak otthont adó Georgikon major jelenik meg a történetben. Egy izgalmas időutazás részesei lehetünk, ami visszarepít minket a major fénykorába. Nem csak a kiállításainknak helyet adó épületeink ismerhetőek fel a mesében, hanem az Élménygazdaságunk állatai, a juhok, a tehenek, sőt még a fehér pulikutyánk, Basa is megjelenik a kiadványban.” – tájékoztatott Rajnai Virág Éva, a MMGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője.

A tervek szerint a kötetet többek között a majorban és a Festetics-kastélyban is meg lehet vásárolni, de a keszthelyi általános iskolák is kapnak a kiadványból.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek