Tour de Hongrie – Keszthely is fontos állomás lesz

2015. május 12. (kedd)

A Magyar Kerékpársportok Szövetsége 2015. augusztus 3. és 9. között rendezi meg a Magyar Kerékpározás Hetét, amelynek csúcseseménye lesz hazánk legnagyobb – idén 90 esztendős – kerékpárversenye, a Tour de Hongrie. A rendezvénysorozat fontos állomása lesz Keszthely.

A Magyar Kerékpározás Hete:
2015. augusztus 3–9.

„Augusztusi eseménysorozatunk, a Magyar Kerékpározás Hete lehetőséget ad számunkra, hogy bemutassuk, milyen sokféle kerékpáros létezik Magyarországon. A Bringasport hetében, augusztus 3. és 9. között valamennyi kerékpáros szakág aktív közreműködésével szeretnénk megmutatni, milyen erő és milyen sok lehetőség van a magyar kerékpársportban, hét napon át, az ország több pontján sportversenyekkel, túrákkal, felvonulásokkal, játékos vetélkedőkkel, bemutatókkal, kiállításokkal, filmvetítésekkel, színes, a nagyközönséget is megmozgató programokkal készülünk emlékezetessé tenni a Magyar Kerékpározás Hetét, bízva abban, hogy hagyományteremtő lesz ez a kezdeményezés” – hangsúlyozta Polony István, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke.

A szervezők célja, hogy az egy hetes rendezvénysorozat során bemutatkozzon a kerékpározás valamennyi válfaja, az érdeklődők megismerhessék a sportág különféle formáit, amelyeket nehéz lenne hiánytalanul felsorolni: az országúti, az időfutam, a pálya, a cyclocross, a mountain bike olimpiai krossz, mountain bike maraton, four cross és downhill, a BMX cross, dirt és street, a triál és a terem, de egy-egy szakágon belül is különféle eszközöket használnak. S akkor még nem szóltunk a trekkingről, a wellness-bringásokról, a futárokról, a postásokról, a biciklis rendőrökről, a BUBI-sokról…

Tour de Hongrie: jubileumi újjászületés!

A legnagyobb magyar kerékpárverseny idén ünnepli 90. születésnapját, s a neves évfordulónak az ad igazi fényt, hogy hatesztendős kihagyás után újra megrendezik a rangos viadalt! A nemzetközi verseny 2015. augusztus 4-én kedden Szombathelyen az ünnepélyes megnyitóval és a prológgal kezdődik, s augusztus 9-én vasárnap Budapesten fejeződik be, a karaván a hat versenynap alatt hazánk valamennyi régióját érintve összesen 760 kilométert tesz meg – a körversenyen várhatóan 15 ország több mint 100 kerekese áll rajthoz.

AZ ÚTVONALRÓL

A 90 esztendős Tour de Hongrie prológjának – a 20 kilométeres csapat időfutamnak – Szombathely ad otthont, majd másnap, az 1. szakasz során Szombathely és Keszthely között 150 kilométert teljesít a mezőny. A 2. szakaszt rövid autós utazás követi (a karaván komppal kel át a Balatonon a következő rajt helyszínére), hogy Balatonföldvár és Kecskemét között 170 kilométert teljesítsen. A 3. szakasz sík terepen halad majd, Kecskemét és Karcag között, a táv: 160 kilométer.

Augusztus 8-án szombaton következik a királyetap – így nevezik a nagy körversenyek legnehezebb szakaszát: ezen az etapon Karcagról rajtolva 140 kilométernyi tekerés során a mezőny megmássza hazánk legmagasabb csúcsát, a Kékestetőt. Ezen a napon a Bianchi-VELO.hu Kékesi Csúcstámadás keretében mintegy ezer amatőr országútis mássza meg Kékestetőt, a profik futamának befutójához a hangulat így garantált lesz.

Az utolsó napra, augusztus 9-re a Gyöngyös és Budapest közötti 120 kilométeres mezőnyverseny marad, a Fővárosban fejeződik be a majd egyhetes Tour de Hongrie.

Az OTP Bank a Tour de Hongrie összetett versenyében legjobban szereplő 23 évnél fiatalabb magyar kerékpáros számára 500 ezer forintos különdíjat ajánlott fel.

Természetesen a Tour de Hongrie minden napja kapcsolódik majd a Magyar Kerékpározás Hetének színes programjaihoz, az egyes helyszíneken különféle kísérőrendezvények – kiállítások, bemutatók, kerékpársuli, amatőr versenyek és túrák – teszik még színesebbé az eseményt.

A TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA

TÚRA A TOUR ÚTVONALÁN

Felelevenítve a kétezres évek elejének hagyományait, ebben az évben is lesz Tour de Hongrie Túra, június 7. és 12. között híres sportolókból, közéleti személyiségekből álló kerékpáros karaván járja végig a Tour de Hongrie útvonalát, a túrához minden településen csatlakozhatnak a gyerekek és a sportbarátok, hogy együtt hívják fel a figyelmet a kerékpáros közlekedésbiztonság fontosságára.