További fejlesztések várhatók a Georgikonon

2022. szeptember 6. (kedd)

A már elkészült, valamint a folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseket nézte át a MATE és Keszthely vezetése. A Georgikon az elmúlt években folyamatosan fejlődött, új burgonyatárolót, klímakamrát építettek és tervben van a sportpálya megújítása is. Az seményen részt vett dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora is.

A bejárás az egyetem sportpályáján kezdődött. A létesítményt nem csak a hallgatók, hanem a keszthelyi atléták és a város lakossága is használhatja. Régi terv a pálya felújítása, ez vélhetően a közeljövőben meg fog történni. Ugyanakkor bővül a használók köre is, hiszen a Haladás SE is itt fog edzeni. A MATE célja az, hogy egy mai igényeknek megfelelő campus jöjjön létre Keszthelyen.

„Most tekintjük át az egész egyetemen, tehát a magyar Agrár- és Élettudományi egyetem valamennyi campusán, hogy azt az infrastruktúrát, ami összességében egy túlburjánzott infrastruktúra, azt igazítsuk a mai hallgatói létszámokhoz, oktatói, kutatói létszámokhoz. ez a következő időnek a munkája. Ezeket részben már elkezdtük, azokat az ingatlanokat, amelyek nem szükségesek a fenntartáshoz, a működtetéshez, azok vagy más funkciót kapnak vagy értékesítjük, és kialakítunk egy kompakt campust itt Keszthelyen is.” – tájékoztatott dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

A burgonyatárolót már tavaly megépítették, hamarosan teljesen elkészül. Az új létesítményben már javában zajlik a munka. A Georgikon fejlesztése Keszthely városának is fontos. A település vezetése szeretné, ha a lakosság is tudna azokról a beruházásokról, amelyek megvalósultak vagy a jövőben készülnek majd el.

„Az lenne a fontos, hogy ez megvalósuljon, mert ennek eredménye kell, hogy legyen, de mi nyilván azt szeretnénk, hogy a városlakók is tudjanak erről, hogy az egyetem fejlődik. Különösen azért, mert belül most csak azt látni, hogy van egy elhagyott terület a Deák Ferenc utcában, ahonnan kiköltözött az egyetem, az egyetemi kutatás azért, mert az az épület már nagyon rossz állapotban volt. Ezek pont döntően itt a biotechnológiai kutatóközpontban találhatók meg.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Több fejlesztés is zajlik párhuzamosan, így a közeljövőben várhatóan több átadó is lesz. A Georgikonon kiemelten fontos a kutatás, így ez a terület jelentős hangsúlyt kap. Ugyanakkor az oktatási infrastruktúra fejlesztésére is figyelmet fordítanak.

„Azért dolgozunk rektor úrral, polgármester úrral és az egyetemnek a főigazgató urával is, hogy ezeket a fejlesztéseket a jövőben is meg tudjuk valósítani annak érdekében, hogy a város és az egyetem közötti kapcsolat még tovább tudjon erősödni. Mindez által mind a MATE-nak, mind pedig a városnak a jó hírnevét tovább szeretnénk öregbíteni. Ahhoz, hogy ez meg tudjon valósulni, a szakmai tartalom mellett nagyon fontosak azok a fajta infrastrukturális fejlesztések, amik nyilván a szakmai munkát és a szakmai tudás minél jobb elmélyítését teszik lehetővé.” – tette hozzá Nagy Bálint, beruházásokért felelős államtitkár.

A vezetőség célja, hogy az egyetem és a város lakosságának az élete minél szorosabban összefonódjon.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9534-tovabbi-fejlesztesek-varhatok-a-georgikonon