Továbbra is helyi rendelet szabályozza az avarégetést

2021. március 5. (péntek)

A hazai települések többségén tilos belterületen az avar- és a kerti hulladék égetése. A tervek szerint január 1-től kormányrendelet tiltotta volna meg az egész országban ezt a tevékenységet a veszélyhelyzet bevezetése azonban ezt felülírta. Keszthelyen sem lehet belterületen égetni, a szakemberek a hulladék elszállítását vagy a komposztálást javasolják.

Magyarország Kormánya az elmúlt nyáron fogadta el azt a rendeletet, amely 2021. január 1-től országszerte megtiltja az avar és a kerti hulladék égetését. A koronavírus-járvány azonban ezen a területen is érezteti a hatását, a veszélyhelyzet fennállása alatt ugyanis nem lép hatályba a törvény. Ennek értelmében a korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra is a helyi önkormányzatok szabályozzák az avarégetést a településeken. Keszthelyen szigorú szabályoknak kell megfelelniük azoknak, akik égetni akarnak.

„A kerti hulladék és avarégetés belterületen tilos. Külterületen van erre lehetőség október 1. és április 30. között délelőtt 10 óra és délután 17 óra között, egyszerre maximum 1 köbméter mennyiséget érintően, természetesen a tűzvédelmi előírások betartásával. Illetve tájékoztatni kell, be kell jelenteni előzetesen a katasztrófavédelmi kirendeltségre. Tehát most jelenleg ezek a szabályozások. Egyeztettünk egyébként munkatársakkal is, hogy akinek erre nincsen lehetősége – egyébként a rendelet is azt mondja, hogy a fő szabály, és azt kérjük a lakosságtól, hogy a komposztálás, az az első, amire kérjük az érintetteket.” – tájékoztatott Dr. Gábor Hajnalka, Keszthely Város jegyzője.

Keszthely város jegyzője elmondta, a szakemberek azt javasolják, hogy a lakosság ott próbálja feldolgozni a zöldhulladékot, ahol az keletkezik. Így például fűnyírás során be lehet darálni a lehullott faleveleket, de már a kiskertekben is ki lehet alakítani kisebb komposztálókat. Emellett természetesen a bio hulladékgyűjtő edénybe is el lehet helyezni a kerti hulladékot. Az önkormányzati rendeletek a veszélyhelyzet végéig vannak érvényben, utána életbe lép a tavaly elfogadott jogszabály. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy a külterületi égetésnek is szigorú szabályai vannak.

„A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt 10 nappal a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségnél kell jelezni. Ilyen égetés egyébként csak növényegészségügyi okokból történhet, ha a növényi hulladék megsemmisítése vagy elszállítása más módon nem megoldható. Tapasztalat egyébként, hogy a szabadtéri tüzek fele kerti hulladék égetése miatt adódik, hiszen a tavaszi időszakban, ahogy akár ősszel is, jellemzően ilyen hulladéktól szeretnének megszabadulni a gazdálkodók.” – emelte ki Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A megyei szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a begyújtott tüzeket soha ne hagyjuk őrizetlenül, és tartsunk az égés közelében megfelelő mennyiségű oltóanyagot. Gondoskodni kell arról is, hogy a tűz irányításához szükséges kéziszerszám is meglegyen. Ha feltámad a szél, akkor azonnal el kell oltani a tüzet, különben gyorsan válhat akkora kiterjedésűvé, amit csak a tűzoltók tudnak megfékezni.

„A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy Zalában is elsősorban a felügyelet nélkül hagyott tüzek okoznak problémát. Érdemes tudni azt, hogy az a személy, aki az érvényben lévő szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ez az okozott károk megtérítésén túl az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól egészen 3 millió forintig is terjedhet.” – tette hozzá a szóvivő.

Az önkormányzati rendeleteket felülírja a részleges vagy teljes tűzgyújtási tilalom, így ennek az érvényességi ideje alatt sehol sem lehet égetni. Ha valaki azt tapasztalja, hogy nem tudja az általa gyújtott tüzet megfékezni, minél előbb hívja a 112-es segélyhívó számot – javasolja a katasztrófavédelem.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7864-tovabbra-is-helyi-rendelet-szabalyozza-az-avaregetest