Továbbra sincs elegendő üzemanyag a kutakon

2022. augusztus 20. (szombat)

Továbbra is gondot okozhat a tankolás. Bár az utak forgalmán nem látszik, az autósok nem örülnek annak, hogy egyes kutakon akár több napos készlethiány is lehet. A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el.

Hiába jött tankolni ez az autós, ezen a balatonszentgyörgyi magánkúton sajnos nincs üzemanyag. LPG gáz és prémium benzin kapható ugyan, de az üzemanyagársapkás benzin, valamint a gázolaj hiánycikk. Az autósok több benzinkúthoz is elmennek, mire üzemanyagot találnak.

Marácz László így vélekedik erről: „Hát ez… tarthatatlan állapot igazából. Az a baj, hogy az ember A-ból B-be örül, ha eljut, mert konkrétan én is már a második kútra jövök és teljesen egyvonalban van már a nullával. Szóval örülök, ha Berényig eljutok, ha ott egyáltalán lesz a MOL-nál. Szóval… ez így, nem tudom, mi lesz a vége ennek az egésznek most már.” Nagy Gábor: „Felháborítónak tartom. Harmadik benzinkúton vagyok most is, és nincs gázolaj. Hát most akinek diesel autója van, mit csináljon vele?”

Prémium üzemanyag többnyire elérhető a kutakon. Aki nem tud tovább menni és benzinre van szüksége, kénytelen ezt tankolni. Az “átmeneti készlethiány” táblát az elmúlt időszakban egyre többször is kihelyezte a személyzet a kútfejekre. A problémát az okozza, hogy a rendelt mennyiséget nem képes a MOL leszállítani, így pillanatok alatt elfogy az üzemanyag. Tüskés Viktória töltőállomás kezelő hozzátette: „Nincsen normális üzemanyagunk – sem 95-ös, illetve gázolaj. Körülbelül egy hete fogyott el a gázolajunk, a 95-ös benzin, az pedig négy napja. És nem kaptunk még. Sajnos nem is tudjuk, hogy mikor fog érkezni üzemanyagszállítmány. Viszont most az az érdekes eset van, hogy az extra üzemanyagaink ból is eléggé fogyatkozunk.”

Az Agrárminisztérium arra törekszik, hogy a vidéki kis benzinkutakon is folyamatosan elérhető legyen az üzemanyag. Ennek céljából a kis benzinkutak támogatására 18,5 milliárd forintot különített el a kormány.

Az ellátási problémát növeli, hogy sok magánbenzinkút augusztus 19-én és 20-án zárva tart, mivel a kormány egyelőre nem fizette ki az ígért kompenzációt a vállalkozóknak. A Független Benzinkutak Szövetsége szerint további cél arra rámutatni, hogy legyen mit eladni. „A hét 7 napból áll. Három és fél napra elegendő üzemanyagból nem lehet hét napig működni. Ha a kutak felvállalják azt, hogy ezt a három és fél napi mennyiséget beosztják, eldarabolják és minden vevőnek kevesebbet adnak, mint amit szeretne, akkor lehet, hogy tovább fog kitartani. Viszont minden vevővel konfliktusba kerülnek, minden vevővel vitatkozni kell” – mondta el Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

A kutasok szerint további problémaként jelentkezhet a palackos gáz hiánya. Ebből a termékből két hete kaptak, néhány óra alatt elfogyott. A télre gondot okozhat a hiány azokban a háztartásokban, ahol ilyennel főznek, fűtenek.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9483-tovabbra-sincs-elegendo-uzemanyag-a-kutakon