Trianon 100 – Keszthely emlékezik

2020. június 5. (péntek)

Nagymagyarország installációval és harangszóval emlékezett Trianon százéves évfordulójára Keszthely. Június 4-re gyászba öltözött a belváros. Az év elején tervezett nagyszabású megemlékezéseket a járvány miatt nem tudták megszervezni. Keszthely polgármestere ezért arra kérte a lakosságot, hogy mindenki egy-egy mécses elhelyezésével hajtson főt a Fő téren kijelölt Nagymagyarország installációnál. Az országos kezdeményezéshez csatlakozva 16.30-kor minden keszthelyi harang megszólalt.

Gyászba öltözött június 4-re a keszthelyi belváros. A Vajda és a Premontrei Gimnázium ablakaiban és a Fő téri oszlopokon is fekete posztók emlékeztettek a 100 évvel ezelőtt aláírt békediktátumra.

Délelőtt 9 órától várták a megemlékezőket a Fő téren. A 81 négyzetméteres Nagymagyarország installáció határvonalaira lehetett lerakni a szervezők által biztosított mécseseket. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi csoportjának tagjai a mécses elhelyezése után a Helikon parkba vonultak. Itt Tál Zoltán plébános áldotta meg a KÉSZ által elhelyezett zászlót és molinót. Délre már több mint 150 darab mécsest helyeztek el.

„Összeszorult szívvel jöttünk el, én mindenképpen, mert ez egy olyan tragédia, amit soha nem lehet kiheverni” – mondta el televíziónknak Csaszni József.

„Bár nem tudjuk visszacsinálni, de egy erős és összetartozó nemzet is maradunk, hiába kisebb az országunk” – nyilatkozta a mécses elhelyezése után Kiss Nóra.

Iskolák, intézmények, vallási felekezetek, közösségek, rendvédelmi szervek képviselői érkeztek sorban a Fő térre, de Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja és Major Veronika olimpiai kvótás sportlövő is részt vett a megemlékezésen. 15 órára már több mint 400 mécses állt a térkövön. Fiatalok és idősebbek is megemlékeztek. Kecsős Árpád és Sternek Klára Szombathelyről érkezett Keszthelyre, kifejezetten a megemlékezés miatt: „Mi ezt nagyon jó ötletnek tartjuk. Ezt is akartuk látni, a fekete lobogókat. Megható tényleg, hogy így megemlékeznek erről.”

Év eleje óta készült a városvezetés arra, hogy Trianon 100. évfordulóján méltó módon emlékezzenek a nemzetcsonkító, történelmi eseményre. A koronavírus keresztülhúzta az eredeti terveket, ezért szervezték meg ilyen formában az eseményt. Keszthely polgármestere arra kérte a lakosságot, hogy minél rövidebb ideig tartózkodjanak a Fő téren, hogy csoportosulások lehetőleg ne alakuljanak ki.

A szervezők 600 mécsessel készültek az eseményre, ezeket sötétedéskor gyújtják meg és drónfelvételek segítségével mutatják meg a lakosságnak az elkészült installációt. A megemlékező kisfilmet televíziónk június 5-én, pénteken 19.15-kor vetíti. Az évforduló eseményei mellett a keszthelyi diákok is megjelennek a műsorban.

„Mivel iskolaváros vagyunk, fontosnak tartom azt, hogy az iskolások is képviselni tudják, nem csak az iskolájukat, hanem a fiatalságot is és magát az egész keszthelyi közösséget. Egy kisfilmet készítünk a Keszthelyi Televízió segítségével, Keszthelyi üzenet címmel, ahol minden egyes iskolát képviselve, egy-egy diák tud részt venni ebben a kisfilmben. Azt gondolom, hogy ezzel a jelen körülményekhez igazodva a közösségben lévő erőt azt meg tudjuk mutatni és meg tudjuk mutatni, hogy mennyire fontos Keszthelynek a trianoni megemlékezés” – nyilatkozta Nagy Bálint polgármester.

16.30-kor, a békediktátum aláírásának időpontjában a város minden harangja megszólalt. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének felhívásához csatlakozott ezzel Keszthely is. A KÉSZ kérése az volt, hogy minden Kárpát-medencei egyházközség és gyülekezetet száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját mementóként Trianon százéves évfordulójára.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7136-trianon-100-keszthely-emlekezik