Trianonra emlékezik Keszthely

2014. június 2. (hétfő)

A trianoni békediktátum 94. évfordulója alkalmából a június 4-ei városi rendezvényre invitál minden méltó módon megemlékezni kívánó keszthelyi polgárt Ruzsics Ferenc.

Mint a polgármester elmondta: 2003-ban első alkalommal megszervezve ő honosította meg a városban a trianoni megemlékezés hagyományát, melyre azóta minden évben sor kerül.
– Fontosnak tartom az emlékezést és emlékeztetést e gyászos történelmi eseménnyel kapcsolatosan – hangsúlyozta.

Az első világháborút lezáró békerendszer részeként íratták alá a magyar delegációval a békeszerződést a Nagy-Trianon palotában 1920. június 4-én. Következtében Magyarország korábbi 282 ezer km2-es területe 93 ezer km2-re, lakossága 18,2 millióról 7,6 millió főre csökkent, miközben 3,2 millió magyar került hirtelen a határon túlra; ezzel mind gazdasági, mind társadalmi hatásait tekintve a magyar történelem legsúlyosabb tehertétele volt.
Az Országgyűlés 2010-ben döntött arról, hogy a diktátum aláírásának napja, június 4-e legyen a nemzeti összetartozás napja.

– Ezen a napon a városháza előtti nemzeti zászlót félárbócra eresztjük, és gyászlobogókat tűzünk ki az épületre, emlékezve a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájára – mondta el a polgármester. – Hitet kell tennünk az összetartozás mellett azokkal, akik az elszakított településeken élnek, és a mai napig kitartottak magyarságuk mellett. Az összetartozás egy szép példája, ami egyben az ország egyfajta újraegyesítésének is tekinthető, hogy idén először a határon túli magyarok is kinyilváníthatták akaratukat a magyar országgyűlési választáson – tette hozzá Ruzsics Ferenc.

A 18.30-kor kezdődő keszthelyi rendezvényen a Várkertben Törzsök András történelemtanár mond beszédet, majd az emlékezők koszorúzással is leróhatják tiszteletüket. 19 órától szentmisére várják a résztvevőket a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomba.