Tudta? Keszthelynek van nemzetközi hírnevű földrajztudósa

2024. április 22. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Bulla Béla nemzetközi hírű földrajztudós előtt tiszteleg a Balatoni Múzeum, ahol emléktárlatot és vándorkiállítást nyitottak a hétvégén a Magyar Földrajzi Társaság együttműködésével. Az intézmény és a társaság célja, hogy a geográfia szépségeire hívja fel a figyelmet.

A Rákóczi utcában látta meg a napvilágot 1906-ban Bulla Béla. A gimnáziumot a premontreieknél végezte a vasutas család legkisebb gyermeke, akiből végül nemzetközi hírű földrajztudós lett. A Magyar Földrajzi Társaság és a Balatoni Múzeum képviselői most az emléktáblájánál koszorúztak.

A múzeumban emléktárlat is nyílt. Bulla Béla személyes tárgyai, fotók és több általa jegyzett, ma is hivatkozott szakkönyv kapott helyet a tárlókban.

Németh Péter múzumigazgató: „Fontosnak tartottuk, hogy megemlékezzünk Bulla Béláról. Ő nem tartozik azon ismert keszthelyiek közé, akiről többen tudnak, hogy itt született, mivel foglalkozott. Ez is talán célja a kiállításnak, hogy a keszthelyi köztudatba helyezzük őt, jobban megismerje a keszthelyi társadalom és legyünk rá büszkék.”   

A kiállítás megnyitóján elhangzott, hogy Bulla Béla a földrajz egy bizonyos ágának, a felszínalaktannak a jeles kutatója volt.  A magyar természetföldrajz fejlődését meghatározó munkái születtek. Elnöke volt a Magyar Földrajzi Társaságnak és vezette a Földrajzi Kutatóintézetet.  A mai napig elismeri a szakma, ezt a rendezvényre ellátogató fia, Bulla Miklós is megerősítette:

„Az egyetemistáktól tudom – mert én is egyetemi tanár vagyok – hogy bár azóta sok igazgatója, meg tanszékvezetője ennek az intézetnek, de a Magyarország Természeti Földrajza című tankönyvet, amit az édesapám írt, még most abból szeretnek a hallgatók tanulni.”

A kiállítás másik fele Kőrösi Csoma Sándor életének főbb állomásait és a Magyar Földrajzi Társaság gazdag dokumentum-gyűjteményét tárja a közönség elé. A tudományos közösség 2023-ban ünnepelte alapításának 150. évfordulóját. Ez alkalomból született a vándorkiállítás.

„Egyszerre próbáljuk felhívni a figyelmet a geográfia szépségére, a földrajzra – általában ilyenkor előadásokat is tartunk erről – illetve egy különleges utazásra, amit a legismertebb magyar utazó, Kőrösi Csoma Sándor tett egészen a Himalájáig” – nyilatkozta dr. Jeney László, a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára.

A kiállítás mellett szombaton szakmai előadások is voltak a Balatoni Múzeumban. A tárlat június 30-ig látható a Halápy teremben.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek