Túrával tisztelegtek Petőfi előtt

2023. január 9. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából szerveztek túrát az alsópáhoki önkéntes tűzoltók. A résztvevők a település művelődési házától indultak, úti céljuk Szendrey Júlia szülőháza volt. Az esemény nagy népszerűségnek örvendett, összesen 112-en vállalkoztak a 15 kilométeres táv megtételére.

Az időjárás nem kifejezetten kedvezett a túrázóknak, de a résztvevőket ez sem tántorította el a gyaloglástól. A 3-4 fokos hőmérséklet és a köd ellenére is vállalkoztak arra, hogy végigmennek az útvonalon. A programon családok, baráti társaságok vettek részt.

„Véletlen kerültem ide, a barátnő, Verácska hívott, hogy ez egy nagyon jó út. Most vagyok itt először, de nagyon jól érzem magam.” – mondta egy résztvevő, Toró Józsefné.

A túrázók útja a berekben és a Hévízi-csatorna mentén vezetett. A résztvevők komoly tempót diktáltak, de időről időre bevárták egymást. Az alsópáhoki önkéntes tűzoltóknál már hagyomány, hogy évente több túrát is szerveznek. Ezek az események nagyon népszerűek, sokan rendszeres résztvevők, de mindig csatlakoznak újak is. Az idei első túrával Petőfi Sándor emléke előtt tisztelegtek.

„Azért vagyok itt, mert többet kellene mozogni, mint amennyit mozgunk annak érdekében, hogy az egészséget megőrizzük. Másrészt emlékszünk egy nagyszerű költőre, harmadrészt pedig mindenki jól érzi magát ebben a társaságban.” – tette hozzá egy másik résztvevő, Kocsis Tamás György.

A túrázók két óra alatt érkeztek meg Szendrey Júlia szülőházához. Az emlékszoba sokaknak újdonság volt, így nem csak a túrát, hanem Lukács Gábor tárlatvezetését is örömmel fogadták. A MATE Georgikon Campus főigazgató-helyettese felelevenítette Petőfi özvegyének életét, és természetesen érdekességeket is megosztott a résztvevőkkel.

„Annyira adta az alkalmat, hogy Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából ide ellátogassunk a Szendrey Júlia szülőházához. Nem mindenki ismeri ezt a helyet, és szerettük volna ezt népszerűsíteni, és ennél szebb ünneplés nincs is, minthogy ide eljöttünk. Nagyon sikeres a túra, 112-en vagyunk, és hál’ Istennek nagyon sikeresen együtt tudtuk tartani a csapatot. Gyönyörű szép volt a berek, igaz, hogy nincs túl szép időnk, nagyon nagy a köd, de ez igazi különleges varázst adott az útvonalnak.” – emelte ki Paál Éva túravezető.

Az alsópáhokiak még három túrát terveznek az idén. Szeretnének elgyalogolni Sármellékre, ahol az elkerülő út kapcsán végzett ásatásokat néznék meg. Ezen felül megtartják a lokátor és a gombázós túráikat is.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9939-turaval-tisztelegtek-petofi-elott

Képek