Tűzifát csak okosan vegyünk!

2020. november 24. (kedd)

Az idei fűtési szezonra már nem érdemes tűzifát vennie annak, aki nem gondolkodott előre, helyette a fabrikett ajánlott – tartják a szakemberek. Vannak azonban olyanok is, akik már a jövő évre veszik meg a tüzelnivalót. A Nébih azonban felhívja a figyelmet, hogy csak olyan fatelepektől vásároljunk, amelyek megbízhatóak. Amennyiben nincs ilyenről tapasztalatunk az online tűzifa weboldal segíthet tájékozódni.

Konyhakészre fűrészelik a fát ezen a keszthelyi fatelepen. Folyamatosan zajlik a munka, egyik vásárlójuk már a jövő évre rendelte meg tőlük a tűzifának valót. Ő bükkfát kért, azt darabolják. A méretre vágott szeletek egy futószalagon kerülnek a hordóba. Addig zajlik a folyamat, amíg az meg nem telik. Az emberi munka is szükséges hozzá, hogy minél helygazdaságosabban férjek el egymás mellett a fahasábok, így kisebb eséllyel fordulhat elő, hogy később összedől. A teli hordótt ezután a hálózó géphez szállítják, ahol annak a körbetekerésével tudják becsomagolni a fákat. A fatelepen egész évben zajlik a munka, nagy az érdeklődés a tűzifa iránt. A szakemberek szerint erre az évre azonban már többféle tüzelnivalót nem érdemes beszerezni.

„Én azt ajánlanám mindenkinek, hogy ilyenkor már inkább az akácot keresse, mert az már hajlandó egy kicsit vizesen is égni. A tölgy, bükk, gyertyán ha vizes, azzal nem fog tudni fűteni az idén már. Ezek a tűzifák, amik itt készülnek már a jövő évi tűzifái lesznek a tulajdonosnak. Amit a jövő héten is fogunk már csinálni az inkább akác lesz, mert most már csak azzal lehet fűteni. Vagy pedig, ha valaki még esetleg úgy gondolja, akkor a tűzifa mellé a fabrikettet ajánlanám.” – mondta el Kovács Zoltán ügyvezető.

Hozzátette a fabrikett teljesen száraz, ezért lehet jó megoldás még a fával tüzelőknek. A szakember elmondta, a legjobb meleget a gyertyán adja, azt vásárolják a legtöbben, emellett a bükk és a tölgy a népszerű. A kért tüzelőanyagokat házhoz is szállítják, így a vásárlóknak nem kell gondoskodniuk erről.

A Nébih azonban felhívja a figyelmet, hogy sajnos nem mindenki ennyire megbízható. Az érvényes jogszabályi előírások szerint a tűzifát értékesítőknek be kell jelentkezniük a Nébih hatósági nyilvántartásába és a hirdetésekben fel kell tüntetniük a Nébih által kiadott ún. EUTR technikai azonosítószámot vagy az erdőgazdálkodói kódot. Erről honlapjukon több tájékoztatót is közzétettek. A Tűzifát Okosan weboldalon keresztül pedig telephelyeket is lehet keresni.

„Nagyon sokan sajnos elhiszik azt, hogy féláron, negyedáron is lehet tűzifát kapni. De emellett kiderült az is, hogy probléma az is, hogy nem tudják, hogy hol vannak ezek a termelők a közelben. Ebből jött az ötlet, hogy létre kéne hozni egy olyan oldalt, ahol ingyenesen tudnak hirdetni a jogszerűen működő erdőgazdálkodók és kereskedők. Másik oldalról pedig az az előnye ennek a hirdetőfelületnek, hogy regisztrálva vannak a kereskedők, tehát ők csak ügyfélkapuval tudnak belépni. Hogyha később bármilyen problémája van a tűzifa vásárlónak, így ugye vissza lehet keresni, hogy ki adta fel ezt a hirdetést.” – osztotta meg dr. Nagy Dániel országos EUTR erdészeti főfelügyelő.

A vásárlóknak nem kell regisztrálni és ügyfélkapu sem szükséges a belépéshez. A szakemberek szerint érdemes többször is ellátogatni a honlapra, az adatbázis ugyanis folyamatosan frissül.

Lendvai Bianka – Keszthelyi Tv

https://tvkeszthely.hu/hirek/7610-tuzifat-csak-okosan-vegyunk