Új attrakciók a Festetics-kastélyban

2023. december 15. (péntek)
KesztHelyi identitás

Több mint 4 milliárd forint értékben valósítottak meg új attrakciókat a Festetics-kastélyban. Öt új szoba nyílt meg a látogatók előtt az enteriőr kiállításban, emellett felújították a Fejőházat és meghosszabbították a kisvasút útvonalát. A projekt gépészeti és energetikai beruházásokat is magában foglal.

Herceg Festetics IV. György gyerekszobájába is beléphetnek a látogatók a Festetics-kastélyban. A kisherceg itt töltötte életének első négy évét dajkájával, Stowasser Katalinnal. A két szomszédos helyiség egyike a kisfiú szobalányának adott otthont, és feltehetően a gyerek születésnapi zsúrjait is itt tartották. A másik szoba Maira Haugwitz, Festetics IV. György édesanyjának hálószobája volt. A falakon látható képek a Festetics-család metszetgyűjteményéből származnak.

„Közel 9 milliárd forintot tudtunk olyan fejlesztésekre szánni, amely elősegíti azt, hogy még inkább minőségi időtöltéssel tudjuk várnia látogatókat ne csak nyáron, hanem az év minden szakaszában. A másik pedig, hogy valóban igyekeztünk ezekből a fejlesztésekből olyan eszközöket és olyan plusz dolgokat kialakítani, amely azt a fajta hasznosítást tudja biztosítani, hogy élettel töltsük meg ezt a kastélyt, hogy ne csak az állandó kiállításokra érkezzenek, hanem egyéb más programokra is.” – tájékoztatott Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az egyedülálló főúri ebédlő már tavaly nyáron megnyitotta a kapuit. A műtárgyakkal gazdagon megterített asztalon olyan relikviák is láthatók, amelyek eszmei értéke felbecsülhetetlen. Az ebédlő melletti tálalószobát is bemutatják a látogatóknak, ahol porcelán étkészletek, aranyozott kupák és ezüsttálcák láthatók. A beruházás célja a Festetics-örökség minél szélesebb körű bemutatása.

„Gyakorlatilag azok a tervek és elképzelések, amik ma Keszthelyt és térségét jellemzik, ezek mindezeken az alapokon nyugszanak mind a mai napig. Azt gondolom, hogyha turisztikai szempontból, kulturális szempontból megnézzük, akkor nagyon fontos, hogy azt a célt, amit 2030-ra a magyar turizmus stratégia kitűzött, konkrétan azt, hogy a Festetics örökség központját itt Keszthelyen a Festetics-kastély épületegyüttest egy olyan attrakcióvá tudjuk felkészíteni, előkészíteni 2030-ra, ami gyakorlatilag négy évszakon keresztül minőségi, történelmi alapokon nyugvó minőségi szolgáltatást tud nyújtani mindenkinek.” – emelte ki Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár.

Megújult a Fejőház épülete is. A Vadászati Múzeum szomszédságában történelmi játszóházat alakítottak ki, ahol népszerű játékelemek várják a gyerekeket. Három teremből álló múzeumpedagógiai foglalkoztatót is létrehoztak, az itt látható kiállítás felidézi az épület egykori funkcióját, az itt élt állatokat és a tej hasznosítását. A projektek keretében két új diorámával bővült a Vadászati Múzeum és a kisvasút útvonalát is meghosszabbították.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek