Új épülettel gazdagodik a Család Iskola

2020. június 12. (péntek)

Új épülettel gazdagodik a Család Iskola. Az intézmény mögötti új létesítmény bejárata a Balaton utcában található. Itt két új osztálytermet és irodákat alakítottak ki. Az új épületet a múlt héten mutatták meg a tanároknak és a diákoknak. Az eseményen részt vett Ament Éva bútorfestő is, akinek az iskolai öltözőszekrények díszítését köszönhetik.

Az utolsó simításokat végzik a szakemberek, az öltözőszekrények is a helyükre kerültek. Rögzítették az összes bútort, a legutolsó csavarokat is meghúzták. A faburkolatokat is felragasztották a megfelelő helyekre. Kék és sárga színű bútorok kerültek az épületbe a tervezőmérnök elképzelése nyomán. A külső nyílászárók lucfenyőből, a belsők pedig hossztoldott borovi fenyőből készültek.

„Fantasztikus érzés asztalosként tényleg ezt átélni, ugyanis van nekem is hála Istennek három családom és egy ilyen kedves feladat volt ez, hogy ezeknek a pici gyerekeknek csinálhattunk termékeket. És nagy odafigyeléssel és gondoskodással készítettük. Mert valahol ez a szívügyünk ez az iskola.” – osztotta meg Varga Krisztián asztalos.

Az új épületrészben két nagy és két kis tantermet, valamint egy nagy foglalkoztató tantermet alakítottak ki egy tanári konyhával együtt. A munkálatok tavaly kezdődtek, melyet saját forrásból valósítanak meg. Eddig mintegy 40 millió forintot fordítottak a beruházásra. Az iskola bővítésére azért volt szükség, mivel a korábbi épületet már kinőtték, egyre nagyobb ugyanis a beíratott gyermekek száma. Jelenleg mintegy 85-en tanulnak itt, de jövőre csaknem 100 diáknak kell helyet biztosítaniuk.

„A tantermekbe már nem tudtunk betenni egy új padot sem egy új gyermeknek. tehát rákényszerültünk arra, hogy új tantermeket alakítsunk ki és hogy a meglévő tantermeket is kényelmesebben használjuk. Nálunk az általános iskolai oktatás mellett művészeti oktatás is van, zenét is tanulnak a gyerekek. Ez azt jelenti, hogy sokat itt vannak napközben az épületben, a házban és sok helyiségre van szükségünk az egyéni és kiscsoportos népzene órákhoz.” – mondta el Molnár Zsuzsanna igazgató.

Az új épületet az iskola pedagógusai és diákjai is megtekinthették már. A nyilvános betekintésen részt vett a gyermekek öltözőszekrényének bútorfestője, Ament Éva is. Mint elmondta, minden egyes szekrény más és más mintázattal készült, nincs két egyforma, így minden tanuló teljesen egyedi bútorral rendelkezhet. Két hónapig dolgozott ezeken. Az mintákhoz az ihletet az ormánsági kórósi református templom adta, hiszen ennek mennyezeti kazettái hasonló színűek az iskoláéval. Minden ajtót vízfolyásos kerettel látott el, ami egy óvó-védő szimbólumot jelképez.

„Eleve olyan szerkesztéseket választottam, ami az életfa körül forog vagy mozog. Hiszen az életfa az élet kiindulásával, a kiteljesedésével egy olyan üzenetet hordoz, ami az iskolának is célja a gyerekeken keresztül. A motívum elemek hát elsősorban tulipán minden mennyiségben. Aztán az ormánsági rózsa, ami nagyon karakteres, sehol máshol nem szerepel ez a rózsa, úgy a törökliliom, egészen karakteres, az 1700-as évek elejéről beszélünk.”

A bútorfestő egy egyedi, saját elképzelés szerint megvalósított népi játékot, egy pandúros asztalt is ajándékozott az iskolának, hogy a szünetekben a gyermekek ezen is tudjanak játszani. Az előzetes tervek szerint az augusztusi tanévnyitó ünnepségen lesz az avatója az épületnek, így szeptemberben már ebben az épületrészben is kezdődhet a tanítás.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7153-uj-epulettel-gazdagodik-a-csalad-iskola